Téma koronavírusu zasiahla asi každého z nás. Strach z nepoznaného vyvoláva v spoločnosti hystériu až paniku. Čo však môžeme urobiť sami pre seba okrem toho, že budeme dodržiavať karanténu, hygienické a epidemiologické opatrenia? Určite tu platí, sme tým čo jeme.
Odborníci nás informujú o tom, ako samotná infekcia koronavírusom prebieha. „Je nepopierateľným faktom, že samotný priebeh u nakazeného závisí od schopnosti imunitného systému jedinca sa s vírusom vysporiadať. Jednoducho povedané, ak človek nie je rizikovou skupinou, teda seniorom, prípadne človekom, ktorý trpí iným ochorením a má imunitu v dobrej kondícii, priebeh ochorenia býva mierny, ba dokonca bezpríznakový,“ vysvetľuje výživová poradkyňa NUTRI FOOD PLAN Miriam Varšová.
Ako si môžeme zvýšiť imunitu v tomto náročnom období?
Po akých potravinách siahnuť v tejto dobe „zásobovania sa“, aby sme si nerobili zásoby potravinách s nízkou výživovou hodnotou ako je múka, cestoviny, či cukor?
„V prvom rade najviac nás chráni vitamín C, teda kyselina askorbová. Priemerný dospelý zdravý muž by mal prijať denne 110 mg, zdravá žena 100 mg a deti 50-80 mg v závislosti od veku. Za každých okolností platí, že v priebehu záťaže alebo ochorenia by sme ho mali prijať podstatne viac,“ dopĺňa Miriam Varšová.
Vitamín C je vitamín rozpustný vo vode, ktorý hrá dôležitú úlohu v rámci imunitného systému, srdcovo-cievneho systému. Človek je závislý na príjme tohto vitamínu zo stravy a dokonca si ho nevie ani uložiť do zásoby, preto by sme ho mali prijímať na dennej báze.
Prečo je vitamín C je významným faktorom posilnenia imunity?
„Pretože vitamín C je jeden z kľúčových antioxidantov, teda látka ktorá eliminuje nežiaduce procesy, ako je napríklad vznik rôznych toxických látok v organizme,“ dopĺňa Miriam Varšová. Najviac vitamínu C pritom podľa nutričnej poradkyne nájdeme v červenej paprike, a to v priemere až okolo 191 mg na 100 g červenej papriky, je to však ovplyvnené druhom, čerstvosťou a pod. Siahnuť však môžeme aj po petržlenovej vňati, čiernych ríbezliach, brokolici, chrene či zelenej paprike. Nesmieme zabudnúť na citrusy z ktorých majú najviac „céčka“ pomaranče a citróny, menej však mandarínky. Spolu so spomínanou vňaťou petržlenu si na oknách v črepníkoch môžeme pestovať aj pažítku, prípadne klíčky žeruchy.
Ako je známe, množstvo vitamínu C varom potraviny klesá, a mení sa na neúčinné produkty, preto by sme tieto potraviny mali konzumovať v čerstvom stave. Aj pri konzumácii čerstvých plodov je potrebné byť na pozore, keďže vitamín C je zrejme najrýchlejšie oxidujúcou živinou. Preto ak šúpeme kiwi, či uhorku tak to robíme tesne pred konzumáciou, prípadne je potrebné surovinu následne uchovať vo vzduchotesnej nádobe.
„Okrem vitamínu C je pre nás veľmi potrebná aj vláknina, ktorá významne ovplyvňuje náš mikrobióm, teda mikroorganizmy, ktoré v nás sídlia. A práve mikrobióm je v poslednom období témou číslo jeden v diskusiách ohľadne imunity. Vlákninu nájdeme napr. v jablkách, semenách, orechoch a podobne,“ vysvetľuje nutričná poradkyňa.
Nezabúdajte na potraviny s protizápalovým účinkom
Do tejto skupiny potravín určite patria fermentované mliečne potraviny ako je kefír, acidofilné mlieko, čerstvý jogurt a v našich končinách obľúbená kyslá kapusta. Fermentované výrobky telu dodávajú zdravé, telu prospešné baktérie – probiotiká a tým udržiavajú zdravú črevnú mikroflóru, ktorá významne vplýva na našu imunitu a kondíciu, teda ovplyvňuje ako rýchlo sa dokážeme s potenciálnymi zdrojmi ochorení popasovať.
Samostatnou kapitolou je cibuľa a cesnak, ktorým sa odpradávna pripisujú liečivé až zázračné účinky. A hoci ich nazývame prírodnými antibiotikami, obsahujú aj množstvo antioxidantov, ktoré majú podobné účinky ako vitamín C a preto by určite nemali chýbať v žiadnej chladničke.
Pitný režim je dôležitý
Ani v tejto dobe karantény netreba zabúdať na pitný režim. Skvelým pomocníkom v boji s vírusmi a zápalmi je nepopierateľne zázvor a šípky. Ak si pripravujete šípkový čaj, nezabúdajte, že varom sa vitamín C ničí. Pripravujte si ho tak, že večer si nadrvené šípky namočíte do vody, počas noci sa vylúhujú a ráno si výluh už len ohrejete.
V našich končinách rakytník veľmi známy nie je, hoci poslednej dobe sa s ním už stretávame. Rakytník obsahuje veľké množstvo antioxidantov, množstvo biologicky aktívnych látok a už niekoľko bobúľ poskytne dennú dávku vitamínu C. Naše obchody už ponúkajú rôzne šťavy, oleje, čaje či tinktúry z rakytníka. Opäť platí, aby si rakytník zachoval čo najviac účinných látok, musí prejsť čo najšetrnejším spracovaním.
Poviete si, veď stačí vitamín C v tablete z lekárne a hotovo. Je to omyl.
„V prvom rade by sme mali využívať zdraviu prospešné látky – teda vitamíny, minerálne látky, antioxidanty a pod. z prírodných zdrojov, skrz pestrej a vyváženej stravy. Matka príroda to totiž zabezpečila tak, že prírodné zdroje obsahujú aj kopu ďalších prospešných látok, ktoré vzájomnou synergiou posilnia liečivý efekt všetkých prijatých živín,“ dopĺňa Miriam Varšová.