Načítava sa

Type to search

Kysnuté rožky, ktoré budú mäkké aj na druhý deň

Viera Horňáková
Zdieľať

Tento recept mám vo svojom zápisníku už dlho. Je jeden z prvých, ktorý som si zapísala. Rada sa k nemu vraciam, pretože tieto rožky sú skvelé na raňajky, niečo sladké ku káve či k šálke kakaa, ale aj ako sladká alternatíva k rôznym keksíkom na cesty či prechádzku. Vďaka maslu, ktoré sa do cesta pridáva, ostávajú mäkké aj do ďalšieho dňa. Avšak, môže sa stať, že vám zachutia natoľko, že sa minú skôr, ako by ste čakali.  

Na kysnuté rožky budete potrebovať:

  • 1 kg špeciálnej múky (používam väčšinou špaldovú hladkú, ale môžete pokojne piecť z klasickej hladkej múky)
  • 6 dcl mlieka
  • 1 čerstvé droždie (42g)
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 15 dkg rozpusteného masla

Ak máte radi klasiku, vyskúšajte kysnutý slivkový koláč s posýpkou ako od babičky

Postup

  • Pripravíme si kvások. Prihrejeme mlieko, aby nebolo studené, pridáme droždie, dve lyžice cukru a necháme postáť približne 15 minút, kým sa urobí kvások.
  • V mise si preosejeme múku, pridáme soľ, kvások a postupne, ako spracúvame cesto, prilievame rozpustené maslo.
  • Keď cesto vymiesime dostatočne, rozdelíme ho na 6 častí a necháme polhodinu kysnúť.
  • Každý diel si potom rozvaľkáme a rozdelíme na 8 trojuholníkov, ktoré naplníme lekvárom, stočíme do tvaru rožka (od vonkajšej strany smerom k cípu).
    • Tip: Plnka môže byť aj orechová alebo maková, ak máte radšej takú náplň.
  • Takto pripravené rožky necháme kysnúť ešte polhodinu.
  • Pred pečením potrieme rožky vajíčkom a dáme piecť na 180° do zhnednutia.
  • Keď sú upečené, ešte teplé ich posypeme práškovým cukrom.

rožkyKtorý je váš obľúbený recept, ku ktorému sa radi vraciate? Nechajte nám komentár.