Načítava sa

Type to search

Zdieľať

Tiež každý pondelok zúfalo dumáte nad tým, čo zasa na nový týždeň navariť? Najlepšie, aby to bolo rýchle, lacné a výživné? Nebojte sa, my vo Svete ženy to veľmi dobre poznáme, práve preto sme sa rozhodli priniesť vám každý týždeň ukážkový jedálniček, ktorým sa môžete inšpirovať a zároveň možno aj vyskúšate niečo nové. Tento týždeň vám menu vyskladala mladá a akčná mamička Iwet Pjatriková. Prajeme vám dobrú chuť.

Zvykneš v lete nejako výraznejšie meniť stravu oproti zvyšku roka?

Počas roka sa snažím stravovať podľa možností zdravšie a pestro.  Priznám sa, odkedy som sa stala mamou, snažím sa do nášho jedálnička zaradiť čo najviac zeleniny a kvalitnejších potravín.  Preto počas leta nejako špeciálne stravu nemením.  Samozrejme,  v lete si telo pýta ľahšie stráviteľnejšie pokrmy. Preto sa snažím čo najviac využívať sezónnu zeleninu na rôzne spôsoby.  Surovú v podobe rôznych  šalátov alebo ako prílohu napríklad ku grilovanému mäsu. Zelenina má tu výhodu, že sa dá pripraviť na milión spôsobov.  A v lete samozrejme nesmie chýbať veľa ovocia.

Ktorý si typ – ten čo v lete chudne alebo priberá?

Snažím sa nepriberať počas celého roka, ale povedzme si na rovinu, leto so sebou prináša aj rôzne pokušenia, ktorým sa väčšinou nedá odolať, haha. A keďže rada cestujem, rada ochutnávam aj miestnu kuchyňu a skúšam rôzne nové jedlá.

Čo máš na letných jedlách najradšej a prečo? Ktoré najradšej pripravuješ?

Milujem rýchle recepty, v lete obzvlášť. Veď kto by v takom teple stál pri hrncoch, haha. Všeobecne, nie len v lete, mám rada ovocie a zeleninu. Čiže najradšej pripravujem rôzne zeleninové recepty, ako šaláty, prívarky alebo zeleninové curry. Z ovocia najradšej vymýšľam rôzne zdravšie koláčiky, domáce sorbety a zmrzliny alebo smoothie.

Čo je tvoj najväčší letný hriech v strave, ktorého sa nedokážeš zriecť?

Zmzlina. Ale zase kedy inokedy si ju dať ak nie v lete.

Ako si v lete dopriať to, na čo máme chuť a pritom nepribrať? 😀

Pokiaľ má človek pestrú a vyváženú stravu počas roka, tak sa podľa mňa nemusí báť si v lete niekedy dopriať na čo má chuť. K tomu veľa zeleniny, veľa čistej vody a už si len užívať leto.

FIT ľahké letné menu podľa @iwetpjatrikova

Raňajky

Domáca granola s gréckym jogurtom a ovocím

Potrebuješ:

750-800g ovsených vločiek

2 rozmixované jablká

100-150g masla

4 lyžice medu

Mletá škorica

3 lyžice orechového masla(môžete nahradiť maslom alebo medom)

70g horkej čokolády aspoň 70%

Podľa chuti – hrozienka, mandľové lupienky, slnečnicové semienka, ľanové semienka, sušené ovocie, oriešky…)

Maslo spolu s medom a orechovým maslom roztopíme. Do misky nasypeme vločky, rozmixované jablká a zmes medu a masla. Dochutíme škoricou. Poriadne premiešame. Rovnomerne nasypeme na plech s papierom na pečenie a pečieme na 160st. asi 45-50 minút. Každých 10 minút premiešame. Do upečenej granoly primiešame semienka, oriešky, sušené ovocie a nasekanú čokoládu. Poriadne premiešame, necháme vychladnúť a preložíme do uzatvárateľnej nádoby. Takto pripravenú zdravú domácu granolu primiešame do gréckeho jogurtu spolu s ovocím a fit raňajky sú hotové.

Obed:

PLNENÁ CUKETA

Potrebuješ:

2 cukety

1 kuracie prso

Rajčiny v konzerve

Sterilizovaná kukurica

Pór alebo cibuľa

Cesnak

Mozzarella

Sušené oregano

Soľ

Čierne korenie

Cukety prekrojíme pozdĺžne na polovice a vydlabeme stred. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájané kuracie mäso, pridáme pór, cesnak, vydlabaný a nakrájaný stred z cukiet. Spolu orestujeme. Pridáme rajčiny v konzerve, kukuricu a dochutíme oregánom, soľou a čiernym korením. Zmes naplníme do cukiet, navrch poukladáme pokrájanú mozzarellu a dáme zapiecť na 200 stupňov asi 30 minút.

Dezert:

BANÁNOVO-JAHODOVÁ ZMRZLINA

Hriešne dobré videjko nájdete TU

2 zamrznuté banány

200g zamrznutých jahôd

2 lyžice jemného tvarohu alebo gréckeho jogurtu

Horká čokoláda min. 70%

Jednoducho všetky ingrediencie rozmixujeme v mixéri, premiestnime do misiek, ozdobíme roztopenou horkou čokoládou a podávame s kopou ovocia.

Večera:

ZELENINOVÉ CURRY

Potrebuješ:

Cibuľa

Cesnak

Čerstvý zázvor

Čili paprička

Curry pasta

Lyžica rajčinového pretlaku

Zelenina (mrkva, brokolica, cuketa)

Plechovka kokosového mlieka

Petržlenová alebo koriandrová vňať

Citrón

Soľ, čierne korenie

Olej

Na oleji orestujeme cibuľu a cesnak. Pridáme zázvor, curry pastu, čili papričku a pretlak. Všetko spolu orestujeme a podlejeme vodou. Pridáme pokrájanú mrkvu, cuketu a chvíľku podusíme. Prilejeme kokosové mlieko a uvarenú brokolicu. Necháme prevrieť a dochutíme podľa potreby soľou, čiernym korením, čili, citrónovou šťavou. Na záver pridáme nasekanú vňať. Ako prílohu môžeme podávať uvarené ryžové rezance alebo basmati ryžu.

 

 

 

 

 

Tags:

Mohlo by sa vám páčiť

Zanechať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené*