Počas roka sa snažím stravovať podľa možností zdravšie a pestro. Priznám sa, odkedy som sa stala mamou, snažím sa do nášho jedálnička zaradiť čo najviac zeleniny a kvalitnejších potravín. Preto počas leta nejako špeciálne stravu nemením. Samozrejme, v lete si telo pýta ľahšie stráviteľnejšie pokrmy. Preto sa snažím čo najviac využívať sezónnu zeleninu na rôzne spôsoby. Surovú v podobe rôznych šalátov alebo ako prílohu napríklad ku grilovanému mäsu. Zelenina má tu výhodu, že sa dá pripraviť na milión spôsobov. A v lete samozrejme nesmie chýbať veľa ovocia.
Snažím sa nepriberať počas celého roka, ale povedzme si na rovinu, leto so sebou prináša aj rôzne pokušenia, ktorým sa väčšinou nedá odolať, haha. A keďže rada cestujem, rada ochutnávam aj miestnu kuchyňu a skúšam rôzne nové jedlá.
Milujem rýchle recepty, v lete obzvlášť. Veď kto by v takom teple stál pri hrncoch, haha. Všeobecne, nie len v lete, mám rada ovocie a zeleninu. Čiže najradšej pripravujem rôzne zeleninové recepty, ako šaláty, prívarky alebo zeleninové curry. Z ovocia najradšej vymýšľam rôzne zdravšie koláčiky, domáce sorbety a zmrzliny alebo smoothie.
Zmzlina. Ale zase kedy inokedy si ju dať ak nie v lete.
Pokiaľ má človek pestrú a vyváženú stravu počas roka, tak sa podľa mňa nemusí báť si v lete niekedy dopriať na čo má chuť. K tomu veľa zeleniny, veľa čistej vody a už si len užívať leto.
Raňajky
Potrebuješ:
750-800g ovsených vločiek
2 rozmixované jablká
100-150g masla
4 lyžice medu
Mletá škorica
3 lyžice orechového masla(môžete nahradiť maslom alebo medom)
70g horkej čokolády aspoň 70%
Podľa chuti – hrozienka, mandľové lupienky, slnečnicové semienka, ľanové semienka, sušené ovocie, oriešky…)
Maslo spolu s medom a orechovým maslom roztopíme. Do misky nasypeme vločky, rozmixované jablká a zmes medu a masla. Dochutíme škoricou. Poriadne premiešame. Rovnomerne nasypeme na plech s papierom na pečenie a pečieme na 160st. asi 45-50 minút. Každých 10 minút premiešame. Do upečenej granoly primiešame semienka, oriešky, sušené ovocie a nasekanú čokoládu. Poriadne premiešame, necháme vychladnúť a preložíme do uzatvárateľnej nádoby. Takto pripravenú zdravú domácu granolu primiešame do gréckeho jogurtu spolu s ovocím a fit raňajky sú hotové.
Obed:
Potrebuješ:
2 cukety
1 kuracie prso
Rajčiny v konzerve
Sterilizovaná kukurica
Pór alebo cibuľa
Cesnak
Mozzarella
Sušené oregano
Soľ
Čierne korenie
Cukety prekrojíme pozdĺžne na polovice a vydlabeme stred. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájané kuracie mäso, pridáme pór, cesnak, vydlabaný a nakrájaný stred z cukiet. Spolu orestujeme. Pridáme rajčiny v konzerve, kukuricu a dochutíme oregánom, soľou a čiernym korením. Zmes naplníme do cukiet, navrch poukladáme pokrájanú mozzarellu a dáme zapiecť na 200 stupňov asi 30 minút.
Dezert:
Hriešne dobré videjko nájdete TU
2 zamrznuté banány
200g zamrznutých jahôd
2 lyžice jemného tvarohu alebo gréckeho jogurtu
Horká čokoláda min. 70%
Jednoducho všetky ingrediencie rozmixujeme v mixéri, premiestnime do misiek, ozdobíme roztopenou horkou čokoládou a podávame s kopou ovocia.
Večera:
Potrebuješ:
Cibuľa
Cesnak
Čerstvý zázvor
Čili paprička
Curry pasta
Lyžica rajčinového pretlaku
Zelenina (mrkva, brokolica, cuketa)
Plechovka kokosového mlieka
Petržlenová alebo koriandrová vňať
Citrón
Soľ, čierne korenie
Olej
Na oleji orestujeme cibuľu a cesnak. Pridáme zázvor, curry pastu, čili papričku a pretlak. Všetko spolu orestujeme a podlejeme vodou. Pridáme pokrájanú mrkvu, cuketu a chvíľku podusíme. Prilejeme kokosové mlieko a uvarenú brokolicu. Necháme prevrieť a dochutíme podľa potreby soľou, čiernym korením, čili, citrónovou šťavou. Na záver pridáme nasekanú vňať. Ako prílohu môžeme podávať uvarené ryžové rezance alebo basmati ryžu.