Načítava sa

Type to search

Zdieľať

“Volám sa Kristína a neviem variť…” takto znejú úvodné slová na stránke @thetolerantcook. Ale neverte jej. Hoci Kika sa nepovažuje za žiadnu profíčku, jej profil je plný oku lahodiacich a na prípravu jednoduchých, chutných receptov. Väčšina z nich je “tolerantných”, teda vhodných pre všetkých, ktorí trpia potravinovými intoleranciami, alergiami či neznášanlivosťami. A aké menu zostavila Kristína špeciálne pre vás?

Kika, zvykneš v lete nejako výraznejšie meniť stravu oproti zvyšku roka?

Nie nejak plánovane, ale keď sa nad tým zamyslím, tak mi v lete prirodzenie viac chutia ľahšie a studenšie jedlá. Viac šalátov, jogurtov a zmrzliny a menej polievok, teplých nápojov, či ťažkých mäsitých jedál. Veľa jedál, čo obsahujú surovú aj spracovanú zeleninu, keďže je v sezóne, ale zas aj veľa ovocia a ovocných koláčov. (úsmev)

Ktorý si typ – ten čo v lete chudne alebo priberá?

Bohužiaľ jednoznačne ten, čo priberá. Jem síce „ľahšie“ jedlá, ale v lete chodíme veľa po výletoch a dovolenkách a tam chcem neustále skúšať nové jedlá, potraviny a iné gastronomické pokušenia, čo sa odráža na mojej váhe. Paradoxne som vždy najchudšia cez Vianoce, čo je divné (smiech).

Inšpirujte sa Recept podľa Muža v zástere: Espresso Tonic

Čo máš na letných jedlách najradšej a prečo? Ktoré najradšej pripravuješ?

Jednoznačne to, že zelenina a ovocie sú v sezóne a majú chuť! Na rozdiel od zvyšnej časti roka. Keďže som mašktná, najradšej pripravujem v lete aj v zime rôzne koláče a sladkosti. V lete prevažne ovocné.

Čo je tvoj najväčší letný hriech v strave, ktorého sa nedokážeš zriecť?

Čokoláda. Ale v lete sa topí… Takže v lete je to čokoládová zmrzlina, alebo ovocie poliate čokoládou 😀

Ako si v lete dopriať to, na čo máme chuť a pritom nepribrať? 😀

Závisí od toho, na čo máte tú chuť. Ak máte chuť na šalát s vajíčkami na tvrdo, tak toho si môžete dopriať pomerne veľké množstvo. Ak je to chuť na piňa coladu, či langoš, to už je horšie. Odporúčam zasýtiť sa najprv proteínmi doplnenými o zdravé tuky a sacharidy, uhasiť smäd obyčajnou vodou až po takomto plnohodnotnom jedle zvažovať letné lákadlá ako langoš a kofola. Osobne, keď sa dosýta najem a napijem „zdravého“ tak mi potom už aj prejde chuť na to nezdravé, keďže „chuť“ je väčšinou len hlad a smäd.

Mohlo by vás zaujímať Jednoduché, chutné a ľahké letné menu podľa Gigi varí

A ako by vyzeralo dokonalé letné menu podľa Kristíny?

FIT letné menu podľa @thetolerantcook

Raňajky

Černicový tapiokový puding s mangom

RECEPT (1 porcia)

  • 1/2 šálky tapiokových guličiek (cca. 30g)
  • 1 šálka rastlinného mlieka (ja som použila mandľové)
  • 1/2 šálky mrazených, alebo čerstvých černíc
  • 1/2 zrelého manga
  • 1 ČL vanilky
  • sladidlo podľa potreby

Postup

Guličky si približne 12 hodín vopred zalejeme vodou a necháme mäknúť. Zmäknuté guličky dáme variť do rastlinného mlieka spolu s černicami a v prípade použitia sladidlom. Varíme asi 10 minút, kým nevznikne sopľovitá pudingová konzistencia. Bude pekný priesvitný a ružový od černíc. Dochutíme vanilkou. Ja som na vrch nakrájala čerstvé zrelé mango.

Obed

Zapekaná cuketa alebo baklažán (bez syra, vegan)

Suroviny

  • 1 cuketa alebo 1 baklažán, alebo pokojne aj oboje, pokrájané na kolieska
  • 2 cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 4 veľké paradajky (varianta pre lenivých a nestíhačov 2 konzervy lúpaných, krájaných paradajok)
  • 1 malý citrón (z neho kôra aj šťava)
  • soľ, čierne korenie, mletá rasca, mletý koriander
  • petržlenová vňať
  • olivový olej

Postup

Olivový olej si rozohrejeme a podusíme si na ňom pokrájanú cibuľku do zlatova. Dusíme aj 20 min, potom pridáme cesnak pokrájaný na plátky a opražíme, kým zhnedne. Potom pridáme paradajky pokrájané na kocky, alebo konzervy s paradajkami, šťavu a kôru z citróna a koreniny. Necháme šťavu zovrieť a varíme asi 5 min. Medzičasom si buď vyhrejeme rúru na 180ºC, alebo ak máte, tak môžete tak ako ja použiť Remosku.  Do hrnca Remosky, alebo zapekacej nádoby dáte vrstvu paradajkovej omáčky, na to vrstvu koliesok z cukiny, alebo baklažánu, prípadne môžete kolieska zeleniny striedať. Zeleninu osoľte a okoreňte a dajte ďalšiu vrstvu omáčky, vrstvu koliesok a navrch znova paradajkovú omáčku. Dajte piecť do Remosky alebo vyhriatej rúry prekryté alobalom asi na 45 minút a potom ešte odkryté asi na 15 minút.

Vrch hotového jedla polejte troškou olivového oleja, posypte na drobno nakrájaným petržlenom a pokiaľ si neviete odpustiť  a tolerujete syr, tak aj kvalitným parmezánom.

Dezert

Čokoládovo avokádová pena

Recept (pre 2 osoby)

  • 1 banán
  • 1 avokádo
  • 1/2 hrnčeka kakaa
  • 1/2 hrnčeka rastlinného mlieka
  • 1 lyžica sladidla (napr. javorový sirup, agávový, ryžový syrup a pod.)
  • 1 lyžička vanilkovej esencie

Všetky ingrediencie zmixujte spolu. Množstvo sladidla použite podľa preferencie.

Večera

Vietnamské kura s karamelom

Suroviny

  • 500g kuracích pŕs (pokrájaných na kocky)
  • 2 lyžice rybacej omáčky
  • 3 strúčiky cesnaku prelisované
  • 1 lyžica kari korenia
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 lyžice plus 2 lyžičky hnedého cukru
  • 3 lyžice vody
  • 3 lyžice kokosového oleja (môj obľúbený je Power Coco Oil)
  • 2 ks citrónovej trávy (je super, ak ich zoženiete, ak nie, svet sa nezrúti. Z trávy použite len biele vnútro, ktoré si posekajte na drobno.)
  • 1 veľká šalotka, na jemno nakrájaná

Voliteľné suroviny na dochutenie

  • čerstvé chilli, 3 ks
  • čerstvá jarná cibuľka, alebo pór
  • čerstvý koriander
  • mungo klíčky
  • galgant alebo zázvor, cca 10 cm, nakrájaný na plátky
  • čierny sezam

Postup

Pokrájate si kuracie prsia. Pripravíte si na ne „marinádu“- rybiu omáčku, prelisovaný cesnak, kari korenie, soľ a dve lyžičky cukru pomiešate v miske a necháte v omáčke marinovať mäso. Dve lyžice hnedého cukru zohrejte na panvici s 1 lyžicou vody a pripravíte si hustý karamel. Pridajte zvyšné dve lyžice vody, poriadne premiešajte a odložte do misky. Vo woku alebo veľkej panvici si zohrejte kokosový olej a usmažte si na ňom šalotku a ak máte, tak aj ak citrónovú trávu, chilli a galgant/zázvor. Keď máte zeleninu opraženú, pridajte kuracie mäso v marináde a karamel a duste, kým nemáte mäso hotové a omáčku hustú. Ja som mäso ešte vo finále mäso posypala mungo klíčkami, nasekaným pórom, čerstvým koriandrom a čiernym sezamom a podávala s ryžou.

Prečítajte si tiež Recept od Muža v zástere: Jednoduchá zmrzlina z 3 surovín

 

 

Tags:

Mohlo by sa vám páčiť

Zanechať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené*