Načítava sa

Hľadané slovo alebo výraz

Jednoduché, chutné a ľahké letné menu podľa Gigi varí

Zdieľať

Neviete, čo počas týchto horúcich sparných dní konzumovať? Stanka alias @gigivari to vyriešila za vás a vyskladala vám jednoduché, chutné, zdravé a výživné letné menu, ktoré poteší aj tie najnáročnejšie chuťové poháriky. Prajeme vám dobrú chuť.

Gigi, zvykneš v lete nejako výraznejšie meniť stravu oproti zvyšku roka?

Hmmm, myslím, že výraznejšie ju nemením. Ja celkovo počas roka jem veľa šalátov, zeleniny, strukovín. No je pravda, že počas leta akosi automaticky uprednostňujem surovú stravu…Teda veľa rôznych šalátov, kombinácií surovín, ktoré ochladzujú telo. Nerada v tom teple trávim čas v kuchyni, no je pravda, že v rodine nie som sama a teda nejeme len šaláty, ale aj varím alebo viac grilujeme a kombinujeme mäso, ryby alebo syr halloumi so šalátmi, zemiakmi. Samozrejme varím aj teplú stravu, no skôr niečo rýche, ľahké a bezmäsité. V lete uprednostňujeme skôr mediteriánsku kuchyňu, ale ak na mňa príde chuť na polievku, tak nemám problém uvariť aj hustý krém 🙂

Čo máš na letných jedlách najradšej a prečo? Ktoré najradšej pripravuješ?

Milujem šaláty… práve kvôli ich farebnosti, kombinácii rôznych chutí a experimentovaniu.  A sú rýchle na prípravu bez toho, aby sa človek potil v kuchyni. Taktiež viem, že ak si správne skombinujem suroviny, tak aj v takom šaláte mám všetky potrebné nutričné hodnoty, ktoré by malo jedlo spĺňať a dostanem potrebnú energiu na poobedie alebo večer.

Taktiež pijem v lete veľa rôznych smoothie a experimentujem s domácimi zmrzlinami. A ak mi nevyjdu alebo okoliu nechutia, rozmixujem dané sorbety na drť a pridám biely rum a spravím si daiquiri na pohodový večer 🙂

Čo je tvoj najväčší letný hriech v strave, ktorého sa nedokážeš zriecť?

Ja vlastne neviem. Ja jem všetko a podľa momentálnej chuti a nálady 🙂 Ale je pravda, že neodolám kvalitnej a chutnej zmrzline. Zbožňujem slaný karamel a potom sorbety. Mango a jahoda sú moje topky.

Ako si v lete dopriať to, na čo máme chuť a pritom nepribrať? 😀

Ja som zástanca toho, že ani v lete sa netreba obmedzovať a radšej si dať ten kopček zmrzliny alebo drink navyše v dobrej spoločnosti plnej smiechu a dobrej nálady 🙂 Lebo aj to veľmi prispieva k tomu či priberieme v lete alebo nie…psychická pohoda a nie stres z toho, čo a koľko som zjedla alebo vypila. No ak vieš, že večer budeš s priateľmi drinkovať alebo vezmeš deti na najlepšiu zmrzlinu v meste a neostaneš pri jednom kopčeku,  tak si to hlavne uži, nevyčítaj si to potom, ale prispôsob jedlo alebo menu dňa tak, aby si to vyvážila. Daj si  skôr ľahšiu stravu (šaláty) a tiež nezabudni na šport a daj si o kilometer až dva behu navyše… Ak si pri mori alebo máš doma bazén, tak si zaplávaj…ak nešportuješ , tak je najvyšší čas začať lebo vtedy si budeš môcť dopriať dobroty a ešte budeš mať aj krásne krivky 🙂

RECEPTY

RAŇAJKY

Jablkové „krambl” s ovsenými vločkami (6 porcii)

Suroviny:

6x stredne veľké jablko

2x hrnček ovsených vločiek

50g masla

1 ČL mletej škorice

2-3 PL javorového sirupu

Postup:

1)Jablká si očistíme a nakrájame na malé kúsky. Dáme do zapekacej misy (15×20) alebo jénskeho skla.

2) Posypeme ovsenýcmi vločkami, škoricou a polejeme javorovým sirupom.

3) Nakoniec naukladáme navrch plátky masla po celej ploche zapekacej misy alebo jénskeho skla.

4) Dáme do rúry a pečieme 20 minút pri 185°C.

Odporúčame podávať s kopčekom vanilkovej zmrliny.

OBED

Cuketové špagety s cherry paradajkami a tuniakom (1-2 PORCIE)

Suroviny:

1x stredne veľká cuketa

1x cesnak

4-5 x cherry paradajky

1x konzerva tuniaka

1 ČL bieleho sezamu

Olivový olej

Postup:

1)Cuketu nastrúhame na dlhé pásiky „špagety”. Na kvapke olivového oleja orestujeme lisovaný cesnak cca. 1 minútu, aby nezhorkol. Pridáme cuketové špagety a opražíme ich cca. 4 minúty, aby boli al dente.

2) K cukete pridáme nakrájane cherry paradajky a pražíme všetko spolu cca. ďalšie 3 minúty.

3) Nakoniec pridáme tuniak a všetko spolu premiešame a posypeme sezamom.

DEZERT

Domáca mango banánová zmrzlina

Suroviny:

1x mango

1x banán

1x limetka

Postup:

Mango a banán nakrájať  a  rozmixovať v mixéri na krém. Pridať odšťavenú limetku a kôru z limetky. Všetko spolu zamiešať, aby sa nám chute spojili a dať do mrazničky na minimálne 2 hodiny. Podávať ako sorbet pre deti a dospelých. Alebo rozmixovať sorbet v mixéri a pridať k nemu biely rum a podávať len dospelým ako mangové daiquiri.

VEČERA

Plnená grilovaná paprika (1 porcia)

Suroviny:

1x veľká mäsitá červená paprika

1x jarná cibuľka

2x šampiňón

2x plátky šunky

2x vajce

1x PL masla

2x hrste nastrúhaného syru Gouda

Postup:

  • Jarnú cibuľku, šampiňóny a šunku si nakrájame nadrobno. Na masle si ich na pár minút opražíme a pridáme rozbité vajcia. Všetko spolu premiešame a až nám vznikne praženica.
  • Papriku si rozkrojíme na polovicu a vyberieme z nej jadierka.
  • Naplníme papriku praženicovou zmesou a posypeme syrom.
  • Dáme do rúry a pečieme cca. 10 minút pri 180°C

Podávame ako hlavné jedlo alebo prílohu k rybe, kuraciemu či morčacieme mäsku pripravenom na grile.

Viac receptových inšpirácií nájdete na jej Instagramovom profile.

Hodil by sa vám k týmto jedlám nejaký svieži, chladený drink? Inpširujte sa receptami od Muža v zástere na Melónové mojito, Jahodové daiquiri alebo Espresso tonic.

 

 

 

Štítky

Mohlo by sa vám páčiť

/* Sticky bottom */ - ukotvená reklama v spodnej časti webu /* Interstitial */ - reklama medzi preklikmi “Vignetova reklama”