Hmmm, myslím, že výraznejšie ju nemením. Ja celkovo počas roka jem veľa šalátov, zeleniny, strukovín. No je pravda, že počas leta akosi automaticky uprednostňujem surovú stravu…Teda veľa rôznych šalátov, kombinácií surovín, ktoré ochladzujú telo. Nerada v tom teple trávim čas v kuchyni, no je pravda, že v rodine nie som sama a teda nejeme len šaláty, ale aj varím alebo viac grilujeme a kombinujeme mäso, ryby alebo syr halloumi so šalátmi, zemiakmi. Samozrejme varím aj teplú stravu, no skôr niečo rýche, ľahké a bezmäsité. V lete uprednostňujeme skôr mediteriánsku kuchyňu, ale ak na mňa príde chuť na polievku, tak nemám problém uvariť aj hustý krém 🙂
Milujem šaláty… práve kvôli ich farebnosti, kombinácii rôznych chutí a experimentovaniu. A sú rýchle na prípravu bez toho, aby sa človek potil v kuchyni. Taktiež viem, že ak si správne skombinujem suroviny, tak aj v takom šaláte mám všetky potrebné nutričné hodnoty, ktoré by malo jedlo spĺňať a dostanem potrebnú energiu na poobedie alebo večer.
Taktiež pijem v lete veľa rôznych smoothie a experimentujem s domácimi zmrzlinami. A ak mi nevyjdu alebo okoliu nechutia, rozmixujem dané sorbety na drť a pridám biely rum a spravím si daiquiri na pohodový večer 🙂
Ja vlastne neviem. Ja jem všetko a podľa momentálnej chuti a nálady 🙂 Ale je pravda, že neodolám kvalitnej a chutnej zmrzline. Zbožňujem slaný karamel a potom sorbety. Mango a jahoda sú moje topky.
Ja som zástanca toho, že ani v lete sa netreba obmedzovať a radšej si dať ten kopček zmrzliny alebo drink navyše v dobrej spoločnosti plnej smiechu a dobrej nálady 🙂 Lebo aj to veľmi prispieva k tomu či priberieme v lete alebo nie…psychická pohoda a nie stres z toho, čo a koľko som zjedla alebo vypila. No ak vieš, že večer budeš s priateľmi drinkovať alebo vezmeš deti na najlepšiu zmrzlinu v meste a neostaneš pri jednom kopčeku, tak si to hlavne uži, nevyčítaj si to potom, ale prispôsob jedlo alebo menu dňa tak, aby si to vyvážila. Daj si skôr ľahšiu stravu (šaláty) a tiež nezabudni na šport a daj si o kilometer až dva behu navyše… Ak si pri mori alebo máš doma bazén, tak si zaplávaj…ak nešportuješ , tak je najvyšší čas začať lebo vtedy si budeš môcť dopriať dobroty a ešte budeš mať aj krásne krivky 🙂
Suroviny:
6x stredne veľké jablko
2x hrnček ovsených vločiek
50g masla
1 ČL mletej škorice
2-3 PL javorového sirupu
Postup:
1)Jablká si očistíme a nakrájame na malé kúsky. Dáme do zapekacej misy (15×20) alebo jénskeho skla.
2) Posypeme ovsenýcmi vločkami, škoricou a polejeme javorovým sirupom.
3) Nakoniec naukladáme navrch plátky masla po celej ploche zapekacej misy alebo jénskeho skla.
4) Dáme do rúry a pečieme 20 minút pri 185°C.
Odporúčame podávať s kopčekom vanilkovej zmrliny.
Suroviny:
1x stredne veľká cuketa
1x cesnak
4-5 x cherry paradajky
1x konzerva tuniaka
1 ČL bieleho sezamu
Olivový olej
Postup:
1)Cuketu nastrúhame na dlhé pásiky „špagety”. Na kvapke olivového oleja orestujeme lisovaný cesnak cca. 1 minútu, aby nezhorkol. Pridáme cuketové špagety a opražíme ich cca. 4 minúty, aby boli al dente.
2) K cukete pridáme nakrájane cherry paradajky a pražíme všetko spolu cca. ďalšie 3 minúty.
3) Nakoniec pridáme tuniak a všetko spolu premiešame a posypeme sezamom.
Suroviny:
1x mango
1x banán
1x limetka
Postup:
Mango a banán nakrájať a rozmixovať v mixéri na krém. Pridať odšťavenú limetku a kôru z limetky. Všetko spolu zamiešať, aby sa nám chute spojili a dať do mrazničky na minimálne 2 hodiny. Podávať ako sorbet pre deti a dospelých. Alebo rozmixovať sorbet v mixéri a pridať k nemu biely rum a podávať len dospelým ako mangové daiquiri.
Suroviny:
1x veľká mäsitá červená paprika
1x jarná cibuľka
2x šampiňón
2x plátky šunky
2x vajce
1x PL masla
2x hrste nastrúhaného syru Gouda
Postup:
Podávame ako hlavné jedlo alebo prílohu k rybe, kuraciemu či morčacieme mäsku pripravenom na grile.
Viac receptových inšpirácií nájdete na jej Instagramovom profile.
Hodil by sa vám k týmto jedlám nejaký svieži, chladený drink? Inpširujte sa receptami od Muža v zástere na Melónové mojito, Jahodové daiquiri alebo Espresso tonic.