To, ako si pocit pohody spojený s dovolenkami a novými zážitkami predĺžiť sme sa pýtali známej slovenskej foodbloggerky, autorky kníh Takmer zabudnuté recepty – Mišky Smolovej (@michaelasistersbakerysk).
Miška Smolová miluje jedlo a gastronómiu. O svoju kulinársku vášeň, záľubu a recepty sa rada delí so svojimi sledovateľmi na Instagrame prostredníctvom profilu @michaelasistersbakerysk, ktorý vám odporúčame otvoriť len v prípade, že ste dobre najedení alebo máte v ruke niečo pod zub. V tom najlepšom slova zmysle! Budú sa vám totiž zbiehať slinky.
Miška toto leto šla načerpať inšpirácie a oddýchnuť si do dvoch destinácií, kde si na svoje príde každý gurmán. Aké skúsenosti nazbierala počas dní v Provensálsku a na Sardínii? Opýtali sme sa pri pohári dobrého slovenského vína Vitis Galéria.
Olivový olej, paradajky a syr. Pecorino na Sardínii bol úplne iný, ako ten, ktorý dostanete kúpiť tu. Zaujímavé bolo aj to, že na trhu od lokálnych výrobcov ste ho kúpili lacnejšie, ako v obchodoch, čo na Slovensku zvyčajne neplatí.
Mne veľmi vyhovuje talianska kuchyňa, no Provensálsko mi pripadalo veľmi podobné. Sardínia má svoje špecifiká, ktoré sú dané klímou na ostrove. Je tam dobre rozvinuté poľnohospodárstvo a chová sa tam veľa dobytka. Z toho pramení fakt, že sa tam je pomerne veľa mäsa v porovnaní s inými oblasťami v Taliansku. Ľudia sa tam však dožívajú nadpriemerného veku, tak som si povedala, že sa tam dobre najem, aby som dlho žila.:)
Paralelu vidím v už spomínaných syroch. Slovensko dávno nie je krajinou, kde ľudia musia jesť veľa a sýto, ako to bolo kedysi – máme už možnosti na to, aby sme si vyberali a dopriali si radšej menej, ale kvalitných vecí. Máme všetky predpoklady na to, aby sme robili špičkové syry. Tiež máme ovce, pastviny a mladých farmárov, ktorí vedia robiť mliečne výrobky vo vynikajúcej kvalite. Aj paradajkám sa u nás darí!
Je to podľa mňa z veľkej časti práve tou dovolenkovou atmosférou. Máme čas dať si dlhý obed či večeru, vychutnať si k nej pohár vína, čo je považované za normálne, nikam sa neponáhľame a trávime spoločné chvíle s ľuďmi, s ktorými chceme byť a s ktorými je nám dobre.
Keď je reč o víne – porovnávala by si slovenské a stredomorské vína?
Myslím, že každé víno je jedinečné a unikátne – no pravdupovediac, zážitok z vína nie je len o víne samotnom. Dať si pohár dobrého slovenského vína hoci aj na deke na lúke, či pri prestretom stole s dobrými priateľmi, s ktorými sa je o čom rozprávať, spojiť ho s jesenným obedom na záhrade môže vyčarovať zážitok porovnateľný s dovolenkovými chvíľami v zahraničí.
Predĺžte si dovolenkový pocit bez toho, aby ste takpovediac „vytiahli päty“ z domu, záhrady, zo Slovenska. Svoj kúsok Stredomoria si môžete vyčarovať aj doma- všetko, čo k tomu potrebujete je dobré jedlo, dobrí priatelia, čas a pohoda. Zážitok doplňte kvalitným slovenským prívlastkovým vínom Vitis Galéria. Kolekciu vín s prívlastkom spoznáte podľa čiernej etikety a vybrať si odrodu podľa vašej chuti môžete na www.najnapoje.sk
Keď budete hľadať inšpiráciu na posedenie s priateľmi, nájdete ju na instagrame v profile Mišky Smolovej @michaelasistersbakerysk. (Pôvodne ste mohli sledovať jej kulinárske umenie na IG pod názvom @sistersbakery, tento účet už žiaľ nie je aktívny, pretože bol hacknutý).
Všetci fanúšikovia slovenských maškŕt a gastronomických inšpirácií ju nájdu aj na FB a na jej blogu www.sistersbakery.sk