Máme tu obdobie fašiangov, počas ktorých na stole nesmú chýbať rôzne dobroty. Zo sladkých jedál sú to najčastejšie šišky, fánky a čoraz viac obľúbené donuty. Od tradičných šišiek sa líšia tvarom a polevami alebo náplňou. Sú však takisto sladkým jedlom pripravovaným z kysnutého cesta. Ako ich pripraviť tak, aby boli jemné a nadýchané? Opýtali sme sa Maja alias Muža v zástere a ten nám prezradil svoj zaručený recept na fašiangové donuty, ktoré si radi pripravíte nielen počas fašiangov.
Foto: z archívu Maja alias Muža v zástere
Majo túto našu otázku na skvelý recept poňal ako výzvu a musíte uznať, že sa s ňou popasoval skvele. Jeho donuty vyzerajú ako z rúk profesionálneho cukrára a my veríme, že tak, ako vyzerajú, minimálne tak dobre aj chutia. Ak aj vás táto úvodná fotka zlákala, tak neváhajte pustiť sa do receptu.
Ingrediencie na donuty:
- 400 g polohrubej múky
- 100 g hladkej múky 00
- 10 g sušeného droždia (alebo 1/2 kocky čerstvého droždia)
- 330 g mlieka
- 60 g roztopeného masla
- 60 g kryštálového cukru
- 3 žĺtky
- 2 PL rumu
- Tip od Maja: Nebojte sa použiť rum v recepte, aj keď pečiete pre deti. Rum sa používa na to, aby pri vysmážaní donutov nenasiakli toľko oleja. Alkohol sa pri pečení stratí.
- kôra z 1 citróna
- štipka soli
Postup:
- Sušené droždie dáme do 1 dcl mlieka na pár minút napučať.
- Tip od Maja: Ak použijete čerstvé droždie, pridajte ho do vlažného mlieka s trochou cukru a múky a nechajte vykysnúť kvások.
- Žĺtky, maslo, cukor, citrónovú kôru, rum a kvások zmiešame.
- Pridáme múku, soľ a zvyšok mlieka.
- Vypracujeme hladké cesto. Cesto sa môže zdať najprv redšie.
- Vypracované cesto preložíme na pomúčenú dosku a vytvarujeme z neho bochník.
- Posypeme ho múkou, prikryjeme a dáme kysnúť na približne 1-2 hodiny.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a jemne vyvaľkáme na hrúbku cca 1-1,5 cm.
- Z cesta vykrajujeme kolieska o priemere asi 8 cm a do nich asi 2 cm menšie koliesko.
- Donuty necháme ešte cca 30 minút podkysnúť.
- Vo vyššej panvici si rozohrejeme olej.
- Tip od Maja: Množstvo oleja by malo siahať do viac ako polovice výšky cesta.
- Tip od Maja: Na rozohriatie oleja si dajte čas. Mal by byť vyhriaty na nie najvyššiu teplotu.
- Tip od Maja: Radšej ho zohrievajte dlhšie na asi polovičný ohrev, aby vám donuty rýchlo nezhoreli a nezostali v strede surové.
- Keď jedna strana jemne zhnedne, otočíme ich a vysmažíme aj z druhej strany.
- Vysmažené donuty ukladáme na papierovú utierku a necháme vychladnúť.
- Vychladnuté ich plníme a zdobíme podľa chuti a fantázie.
- Podávať ich môžete s domácim džemom a posypaným práškovým cukrom.
Pozrite si aj video postup, ako Majo pripravoval fašiangové donuty:
Čo si radi pripravujete počas fašiangov vy? Napíšte nám, budeme sa tešiť.