Blížia sa tie najkrajšie sviatky v roku. Takmer v každej domácnosti sa počas nich na stole objaví nejaká verzia zemiakového šalátu. Ak by ste radi skúsili tento rok vynikajúci zemiakový šalát na kyslo, inšpirujte sa receptom od Maja.

Netradičná verzia klasického slovenského kyslého šalátu. Uhorka po odležaní šalátu pustí šťavu a spolu s reďkovkami mu dodá fantastickú chuť. Kyslosť si môžete prispôsobiť podľa gusta, ale pokiaľ dodržíte moju mierku ingrediencií, podarí sa vám skvele dochutený zemiakový šalát.
Majo alias Muž v zástere
Na šalát budete potrebovať:
- 2 kg zemiakov (typ A)
- 1 dcl oleja
- 2 dcl octu
- 400 ml vody
- 3 PL horčice
- 3 PL práškového cukru
- 4 čl soli
- 1 čl čierneho korenia
- 3 čl sušenej petržlenovej vňate
- 2 veľké cibule
- 1 šalátová uhorka
- 8 reďkoviek
Postup:
- Zemiaky so šupkou dáme variť na cca 25 minút.
- Záleží podľa veľkosti. Nesmú byť ale úplne rozvarené.
- Uvarené zemiaky scedíme, necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na tenšie kolieska.
- Vodu, ocot, olej, horčicu, cukor, soľ, korenie a petržlenovú vňať zmiešame.
- Cibuľu nakrájame na malé kocky a pridáme do zálievky.
- Necháme pár minút postáť.
- Zálievku nalejeme do misy so zemiakmi.
- Šalátovú uhorku aj so šupkou a reďkovky postrúhame na tenučké 1mm kolieska.
- Pridáme k zemiakom a jemne premiešame.
- Prikryjeme a dáme na niekoľko hodín, najlepšie do druhého dňa odležať do chladničky.
- Podávame k chrumkavým tenkým rezňom alebo fašírkam.
Ak hľadáte inšpiráciu na vianočné pečivo, vyskúšajte Zázvorníky podľa Maja:
Recept podľa Muža v zástere: Zázvorníky
Všetky recepty na sladké vianočné pečenie s Majom nájdete TU