Načítava sa

Hľadané slovo alebo výraz

Recept podľa Muža v zástere: Zázvorníky

Zdieľať

Vianoce sprevádzajú krásne rodinné zvyky a tradície. Každá rodina to má inak. Od spievania kolied, cez jednotlivé úkony pri štedrovečernom stole až po tradície, ktoré súvisia s prípravami na Vianoce. Jednou z tradícií Maja alias Muža v zástere je pečenie tradičných zázvorníkov podľa receptu babičky. Aj vďaka pôvodným receptom sa môžeme vracať späť do detstva, pripomenúť si, aké to kedysi bolo a práve príprava jedál podľa rodinných receptov je vzácnym bohatstvom, ktoré ostáva v našej mysli a v našich srdciach.

zázvorníky

Zázvorníky sú tradičné vianočné pečivo so špecifickou jemne pikantnou zázvorovou chuťou a netradičným postupom sa stanú určite aj vašou závislosťou.

Majo alias Muž v zástere

Na prípravu zázvorníkov budete potrebovať:

  • 800 g hladkej múky T650 alebo hladkej 00
  • 6 vajíčok
  • 400 g práškového cukru
  • 70 g masla
  • 15-25 g mletého zázvoru (podľa toho, nakoľko to chcete mať pikantné)
  • 8 g Salajky
  • 1 PL mlieka
  • štipka soli

Postup:

  • Cesto na zázvorníky je najlepšie zamiesiť a vykrajovať deň pred pečením.
  • Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne zašľaháme žĺtky a cukor.
  • Pridáme múku zmiešanú so zázvorom, roztopené maslo a Salajku rozmiešanú v mlieku.
  • Vypracujeme cesto, ktoré necháme cca hodinu stuhnúť v chladničke.
  • Cesto vyvaľkáme na hrúbku 0,5 -1 cm a vykrojíme z neho zázvorníky, ktoré preložíme na papierom vystlané plechy a necháme na linke postáť do druhého dňa.
  • Netreba sa zľaknúť, zázvorníky jemne na povrchu obschnú.
  • Pečieme ich vo vyhriatej rúre na 170°C asi 12 minút.
  • Pri chladnutí zázvorníky jemne stvrdnú, čo je žiadúce.

Všimnite si ten detail. Majo zázvorníky vykrajoval aj v tvare srdiečka, ktoré len zastrčíte do šálky a vychutnávate s teplým čajom či kávou. Krásne, čo poviete?

Odporúčame aj ďalšie skvelé recepty na vianočné pečenie s Majom:

Máte aj vy nejaký tradičný recept podľa babičky alebo maminy a zvyknete ho práve počas Vianoc piecť? Napíšte nám!

Štítky

Mohlo by sa vám páčiť