Aké jedlá vám napadnú, keď sa povie jeseň? Určite mi dáte za pravdu, že k tomuto ročnému obdobiu neodmysliteľne patria osie hniezda. S poriadnou dávkou škorice, ktorá prebudí všetky zmysly. To by nebol Majo alias Muž v zástere, aby klasickému receptu nedodal to svoje čaro. Aj teraz sa mu to podarilo. Všetko, čo jeseň ponúka – jablká, orechy, škorica, spojil do ďalšieho skvelého receptu, ktorým sa môžete inšpirovať a pripraviť si tak s nami orechovo-škoricové osie hniezda s jablkami.
Osie hniezda – cesto:
160 g kvásku Lievito Madre
1 vajíčko
1 žĺtok
130 g kryštálového cukru
170 ml mlieka
150 g masla
500 g hladkej múky
štipka soli
Plnka:
150 g masla
150 g mletých orechov
100 g práškového cukru
3 balenia škoricového cukru
5 jabĺk
Osie hniezda poukladáme s odstupom na papierom vyložený plech, prikryjeme a necháme asi 1,5 hodiny podkysnúť.
Vykysnuté osie hniezda potrieme vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na horný dolný ohrev cca 25-30 minút.
Postup:
V kuchynskom robote vymiešame čerstvo nakŕmený a vykysnutý kvások, vajíčko, žĺtok, mlieko a cukor.
Pridáme múku so štipkou soli a miesime, kým sa ingrediencie spoja.
Nakoniec pridáme po častiach zmäknuté maslo a vymiesime hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misy. Môže to trvať niekoľko minút.
Cesto prikryjeme a necháme vykysnúť na kuchynskej linke cca 8-10 hodín.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 5 mm.
Cesto potrieme zmäknutým maslom.
V miske si zmiešame orechy so škoricovým a práškovým cukrom.
Zmes nasypeme na maslo.
Jablká prerežeme na polovicu, vyrežeme stred a postrúhame na tenučké plátky.
Jablkové plátky nahusto poukladáme na cesto, zrolujeme ho a pokrájame na asi 3 cm široké kolieska.
Osie hniezda poukladáme s odstupom na papierom vyložený plech, prikryjeme a necháme asi 1,5 hodiny podkysnúť.
Vykysnuté osie hniezda potrieme vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na horný dolný ohrev cca 25-30 minút.