Načítava sa

Type to search

Pripravte si jesennú pochúťku: Hokaido rizoto

Viera Horňáková
Zdieľať

Hokaido v našej kuchyni počas jesene nesmie chýbať. Po letnej cukete je to ďalšia surovina, ktorá sa dá použiť na niekoľko spôsobov. Výborne chutí hokaidová polievka, prívarok či len tak na kúsky pokrájané a v rúre zapečené. Skúšali ste už kombináciu hokaida s ryžou? Máme tip na skvelé hokaido rizoto. 

Ingrediencie:

  • malá hokaido tekvica
  • 1 cibuľka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • hrnček ryže (ideálne Arborio, ja som nemala, použila som tentokrát klasickú guľatú a objem hrnčeka bol 2dcl)
  • vývar (podľa potreby, ja som jeden hrnček použila na hokaido a dva hrnčeky na ryžu)
  • syr Parmezán alebo Grana Padano
  • maslo

hokaido rizoto

Postup:

  • Najprv si umyjeme, očistíme a na kocky nakrájame hokaido tekvicu (v tomto recepte som použila 2/3 tekvice).
  • Očistíme si cibuľu, nakrájame a pripravíme cibuľový základ.
  • Pridáme na kocky nakrájané hokaido a strúčiky pretlačeného cesnaku.
  • Osmažíme na panvici približne 5 minút.
    • Tip: Pre zvýraznenie chuti hokaida zvyknem pridávať muškátový oriešok a nedávno mi Majo alias Muž v zástere poradil tip – hokaido troška pocukriť. Použila som kokosový cukor a len jemne akoby poprášila.
  • Potom podlejeme vývarom a dusíme, kým hokaido zmäkne.
  • Hotové hokaido si rozmixujeme na pastu, ktorú budeme neskôr potrebovať.
  • Do druhej panvice alebo woku nakvapkáme troška olivového oleja a na sucho chvíľku opražíme ryžu.
  • Prihrejeme si vývar. Ak nemáme domáci, môžeme si pripraviť aj z bujónu a tak podlievame ryžu.
    • Tip: Kto chce, môže pridať aj troška suchého bieleho vína pri podlievaní.
  • Ryžu priebežne miešame a podľa potreby podlievame, kým sa z nej vývar nevyparí.
  • Keď už ryža nie je tvrdá, postupne pridávame aj pastu z hokaida a premiešavame, aby sa nám to spojilo.
  • Na záver pridáme lyžičku masla.

Servírovanie

  • Komu by sa málilo, môže časť hokaida popri varení pokrájať a zapiecť v rúre. Upečené kocky potom môžete pridať do hotového rizota.
  • Na tanier servírujeme pripravené rizoto, po vrchu posypeme syrom.
  • Pre tých, ktorí chcú sa s konečným vzhľadom vyhrať, môžu ešte pridať opražené tekvicové semienka a pokvapkať tekvicovým olejom.

 

Tags:

Mohlo by sa vám páčiť