Načítava sa

Type to search

Recept Muža v zástere: Gratinované zemiaky s mäsovými guľkami

Viera Horňáková
Zdieľať

Na spoločné stretnutia rodiny za jedným stolom sa hodí jedlo, ktoré zasýti všetkých. Na to sú ideálne recepty typu “všetko z jedného hrnca či plechu”. Je to praktický spôsob, ako pripraviť hlavné jedlo s prílohou zároveň. Pochutnajte si na novom recepte Maja alias Muža v zástere – gratinované zemiaky s mäsovými guličkami.   

gratinované zemiaky

Ingrediencie na gratinované zemiaky s mäsovými guličkami:

  • 8 stredne veľkých zemiakov
  • 700 g mletého mäsa – ja som použil bravčovú krkovičku
  • 1 vajce
  • 80 g masla
  • 2 čl mletej červenej papriky
  • 2 čl soli
  • 1 čl čierneho korenia
  • 2 čl sušenej bazalky
  • 2 čl sušenej petržlenovej vňate
  • 150 g eidamu
  • cherry rajčiny
  • petržlenová vňať

Na zálievku budeme potrebovať:

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 vajce
  • 2 čl sušeného cesnaku
  • 1 čl kari

Postup:

  • Zemiaky v šupke predvaríme 15 minút a necháme vychladnúť.
  • Mäso pomelieme, zmiešame s vajíčkom, roztopeným maslom, paprikou, bazalkou, petržlenovou vňaťou, soľou a korením. Necháme v chladničke pol hodinu odstáť.
  • Vychladnuté zemiaky ošúpeme a postrúhame na tenké plátky.
  • Zapekaciu misu vymastíme masťou alebo maslom.
  • Na dno poukladáme vrstvu zemiakov, ktoré posolíme a okoreníme.
  • Naukladáme takto ďalšie vrstvy zemiakov.
  • Z mäsovej zmesi vytvarujeme malé guľky, ktoré naukladáme na zemiaky.
  • Medzi guľky dáme cherry rajčiny a posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.
  • Nakoniec guľky zalejeme smotanovou zálievkou.

  • Zapekaciu misu prikryjeme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C na 45 minút.
  • Misu odkryjeme, guľky posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť ešte na 10 minút.

Ak by vám po vynikajúcom jedle prišla chuť aj na sladké, tak sa inšpirujte receptami na tieto dezerty:

Foto: archív Maja alias Muža v zástere

Tags:

Mohlo by sa vám páčiť