Na spoločné stretnutia rodiny za jedným stolom sa hodí jedlo, ktoré zasýti všetkých. Na to sú ideálne recepty typu „všetko z jedného hrnca či plechu“. Je to praktický spôsob, ako pripraviť hlavné jedlo s prílohou zároveň. Pochutnajte si na novom recepte Maja alias Muža v zástere – gratinované zemiaky s mäsovými guličkami.
Ingrediencie na gratinované zemiaky s mäsovými guličkami:
8 stredne veľkých zemiakov
700 g mletého mäsa – ja som použil bravčovú krkovičku
1 vajce
80 g masla
2 čl mletej červenej papriky
2 čl soli
1 čl čierneho korenia
2 čl sušenej bazalky
2 čl sušenej petržlenovej vňate
150 g eidamu
cherry rajčiny
petržlenová vňať
Na zálievku budeme potrebovať:
250 ml smotany na šľahanie
1 vajce
2 čl sušeného cesnaku
1 čl kari
Postup:
Zemiaky v šupke predvaríme 15 minút a necháme vychladnúť.
Mäso pomelieme, zmiešame s vajíčkom, roztopeným maslom, paprikou, bazalkou, petržlenovou vňaťou, soľou a korením. Necháme v chladničke pol hodinu odstáť.
Vychladnuté zemiaky ošúpeme a postrúhame na tenké plátky.
Zapekaciu misu vymastíme masťou alebo maslom.
Na dno poukladáme vrstvu zemiakov, ktoré posolíme a okoreníme.
Naukladáme takto ďalšie vrstvy zemiakov.
Z mäsovej zmesi vytvarujeme malé guľky, ktoré naukladáme na zemiaky.
Medzi guľky dáme cherry rajčiny a posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Nakoniec guľky zalejeme smotanovou zálievkou.
Zapekaciu misu prikryjeme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C na 45 minút.
Misu odkryjeme, guľky posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť ešte na 10 minút.
Ak by vám po vynikajúcom jedle prišla chuť aj na sladké, tak sa inšpirujte receptami na tieto dezerty: