Sú koláče, ktorých výhodou je to, že ak máte pripravené cesto, viete ich spraviť nasladko alebo naslano. Jedným z nich je koláč s názvom páj. Jeho sladká verzia si získala popularitu v Amerike, kde známy American Apple Pie sa pripravuje dodnes ako tradičný jablkový koláč a je súčasťou rôznych sviatkov. Krehké cesto rozdelené na dva pláty a medzi nimi lahodná vrstva šťavnatých jabĺk. S vrchným plátom cesta sa môžete vyhrať, urobiť mriežky, vykrajovať lístky alebo iné vzory. Je to pastva pre oči aj chuťové poháriky. Pripravte si ho spolu s nami podľa receptu Maja alias Muža v zástere.
Foto: z archívu Muža v zástere
Ingrediencie na Jablkový páj (na 25 cm formu)
Na cesto budeme potrebovať:
350 g hladkej múky T650 alebo 00
20 g kryštálového cukru
1/4 čl soli
250 g masla
60 g vody
1 vajíčko na potretie
Na plnku budeme potrebovať:
700 g ošúpaných jabĺk
2 PL citrónovej šťavy
120 g hnedého cukru
1 škoricový cukor
1 čl mletého sušeného zázvoru
70 g hladkej múky
Vyskúšajte aj tieto 3 skvelé recepty podľa Maja s jablkami:
Pridáme na malé kocky pokrájané studené maslo a plochým nástavcom vymiešame jemnú mrveničku.
Nakoniec pridáme studenú vodu a rýchlo vymiesime hutné cesto.
Stačí miesiť pár sekúnd, len pokým sa cesto spojí.
Cesto vyklopíme na pracovnú dosku, vytvarujeme z neho 2 rovnaké bochníky, zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 1 hodinu.
Medzitým jablká zbavíme jadierok, ošúpeme a postrúhame alebo pokrájame na hrubšie plátky.
Jablká pokvapkáme citrónovou šťavou a zamiešame.
V miske si zmiešame múku, cukor, škoricový cukor a zázvor.
Zmes nasypeme na jablká a rovnomerne ich v nej obalíme.
Jednu časť cesta rozvaľkáme natenko do kruhu.
Opatrne ho namotáme na valček a prenesieme na formu. Cesto popritláčame na okraje formy. Nadbytočné cesto odrežeme.
Druhé cesto rovnako vyvaľkáme a narežeme na cca 2 cm prúžky.
Na cesto vo forme navrstvíme jablká.
Na jablká naukladáme pásiky cesta a vytvoríme mriežku. Pozrite si Majov video návod, ako pripraviť mriežku.
Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 190°C na cca 40 minút, kým vrch koláča zhnedne.
Tip od Maja: Aby sa spodné cesto rýchlejšie upieklo a nerozmočilo sa od jabĺk, dajte spolu s rúrou vyhriať aj plech na pečenie, na ktorý potom koláč položíte :).