Načítava sa

Type to search

Recept Muža v zástere: Vynikajúca žemľovka s jablkami a tvarohom

Viera Horňáková
Zdieľať

Poznáte to? Po celom týždni sa nájdu doma potraviny, ktoré by bolo dobré spracovať, ale občas nevieme ako. Jedlá pripravované zo zvyškov dokážu častokrát milo prekvapiť. Tak je to aj so žemľovkou. Skvelé jedlo, ktoré si hravo pripravíte z nezjedenej vianočky alebo starších rožkov či žemlí. Majo alias Muž v zástere ju robieva rád, keď sa mu zvýši kvásková vianočka a pripravuje si ju takto. 

žemľovka

Foto: z archívu Maja alias Muža v zástere

Ingrediencie na Majovu žemľovku:

  • vianočka
  • 0,5 l mlieka
  • 4 polievkové lyžice cukru
  • 5 vajec
  • jablká
  • škoricový cukor
  • 500 g hrudkovitého tvarohu
  • maslo na vymastenie zapekacej misy

Postup:

  • Vianočku si nakrájame na tenké krajce.
  • Pripravíme si mliečnu zmes: mlieko si vyšľaháme s 3 žĺtkami a 2 lyžicami cukru.
  • V tejto mliečnej zmesi namáčame krajce vianočky.
  • Zapekaciu misu si vymastíme maslom a ukladáme vrstvu tenkých krajcov vianočky.
  • Na vianočku ukladáme na plátky nakrájané jablká, ktoré posypeme škoricovým cukrom.
  • Na jablká uložíme krajce vianočky, ktoré sme si namočili v mliečnej zmesi.
  • Vymiešame si tvaroh s 2 žĺtkami a 2 lyžicami práškového cukru.
  • Tvarohovú zmes dáme na vrstvu vianočky.
  • Vrstvenie zakončíme tým, že na tvaroh uložíme poslednú vrstvu krajcov vianočky.
  • Pečieme prikryté na 180 °C približne 45 minút.
  • Z bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh, pridáme 2 lyžice práškového cukru, jemne premiešame a dáme na vrch.
  • Pečieme ešte 8 minút, kým sneh zhnedne.

Pamätáte si ešte na raňajkový špeciál s Majom? Inšpirujte sa ním, ak hľadáte tipy, čo si pripraviť na raňajky.

Čo dobré si zvyknete pripraviť zo zvyškov a z nespotrebovaných potravín doma vy?

Napíšte nám do komentára. Budeme radi, ak sa podelíte so svojím receptom.

 

Tags:

Mohlo by sa vám páčiť