Na tento víkend sme si pre vás pripravili jednu skvelú špecialitu. Keďže už pár dní nám robia spoločnosť príjemné teploty, mysľou sme sa preniesli do španielskej kuchyne. Majo alias Muž v zástere vám dnes predstaví recept na španielsky flan. Pripravte si spolu s nami dezert, ktorý vás očarí svojou lahodnou chuťou. Nebudete potrebovať žiadne špeciálne ingrediencie a podľa podrobného postupu zvládnete hravo aj jeho prípravu.
„Chuťou a konzistenciou pripomína crème brûlée, ale flan je výraznejší, orieškový a nie je taký trasľavý ako crème brûlée. Dalo by sa povedať, že je to niečo ako jemný cheesecake,“ hovorí Majo.
Flan je obľúbeným receptom v španielskej, ale aj v mexickej kuchyni. V každej z týchto kuchýň sa pripravuje podľa inej receptúry, ale my si ho dnes pripravíme podľa overeného a vyskúšaného receptu Maja alias Muža v zástere.
Recept (na 20 cm okrúhlu formu):
- 200g kryštálového cukru
- 50 ml vody
- 4 vajíčka
- 250 g mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka
- štipka soli
- vanilka
Postup:
- V panvici na miernom ohni skaramelizujeme cukor do jemne hnedej farby.
- Počas karamelizovania cukor nemiešame, prípadne len premiešame krúžením panvice.
- Do karamelu prilejeme vodu a karamel necháme za stáleho miešania drevenou vareškou roztopiť.
- Karamel nalejeme do formy.
- Ak máme formu s vyberacím dnom, obalíme ju zo spodnej strany alobalom, aby pri pečení karamel a plnka nevytekali.
- Mascarpone metličkou vyšľaháme s vajíčkami.
- Pridáme salko, smotanu na šľahanie, soľ a vanilku.
- Vymiešame riedky krém, ktorý nalejeme na stuhnutý karamel.
- Formu vložíme do vysokého pekáča s vodou.
- Voda by mala siahať asi do polovice formy.
- Flan dáme piecť do vyhriatej rúry na 170°C na horný dolný ohrev cca 50 minút.
- Po upečení sa môže zdať, že je stále riedky, ale po vychladnutí úplne stuhne.
- Vychladnutý flan dáme pred podávaním na niekoľko hodín do chladničky.
- Stuhnutý dezert tenkým nožom jemne oddelíme od okrajov formy a vyklopíme na tanier.
- Karamel počas pečenia zredol a po vyklopení môže časť stiecť, ale tak to má byť.
Hneď, ako flan ochutnáte, sa vám jeho chuť bude rozplývať na jazyku 🙂
Ak by ste hľadali ešte nejaký recept inšpirovaný zahraničnou kuchyňou, tak si pozrite tento recept od Maja na portugalské Sonhos:
Recept Muža v zástere: Portugalské šišky “Sonhos” z odpaľovaného cesta
Želáme vám krásny a sladký víkend!
Foto: archív M.M.