Keď mi Majo napísal, že má pripravený jeden skvelý recept a bude robiť Sonhos, vravím si: „Aha, super a čo to je?“ Okamžite som do vyhľadávača nahodila toto pre mňa exoticky znejúce slovo a zisťovala viac. A musím uznať, že to skvele vymyslel a už sa teším na samotnú realizáciu receptu a ochutnávku Sonhos, ktoré si pripravím doma podľa receptu Muža v zástere.
Ak ste sa s názvom Sonhos ešte nestretli, tak je to pomenovanie pre tradičný sladký recept v Portugalsku, niečo ako šišky. Na vrchu chrumkavé, vo vnútri jemne nadýchané. Sladká dobrota okúzli každého, malého či veľkého. Podávajú sa na rôzne spôsoby, posypané práškovým cukrom či obalené škoricovým cukrom, s medom, džemom alebo karamelom, ovocím či špeciálnymi sirupmi.
Sonhos majú neskutočne jemnú štruktúru, sú vláčne a ľahké, plné bubliniek. Niečo medzi šiškami a profiterolkami. Chuť škorice a pomarančovej kôry ich úžasne dopĺňa a určite vás prekvapí.
Marián alias Muž v zástere
Ingrediencie, ktoré budete potrebovať na „Sonhos“ šišky:
330 ml vody
50 g kryštálového cukru
70 g masla
160 g hladkej múky
4 vajíčka
1/2 balenia kypriaceho prášku do pečiva
kôra z jedného pomaranča
soľ
olej na vyprážanie
Na obaľovanie:
100 g kryštálového cukru
1 škoricový cukor alebo 1 čl škorice
Postup:
Do menšieho hrnca dáme vodu, cukor a maslo. Privedieme k varu.
Pridáme múku, znížime teplotu a vymiešame tuhé cesto, ktoré za stáleho miešania odpaľujeme v hrnci asi 3 minúty, kým sa na okrajoch hrnca začne tvoriť jemný biely povlak.
Horúce cesto preložíme do misy a v robote (s plochým nástavcom) alebo ručným mixérom ho premiešame na stredných otáčkach. Cesto necháme 5 minút mierne vychladnúť.
Do cesta po jednom zašľaháme vajíčka.
Nakoniec pridáme štipku soli, kypriaci prášok a pomarančovú kôru.
Asi 2 minúty na stredných otáčkach vyšľaháme hladké cesto.
Prikryjeme ho fóliou a dáme na 30 minút do chladničky.
Medzitým si v hlbokom tanieri zmiešame cukor so škoricovým cukrom alebo škoricou.
V menšom hlbšom hrnci si zohrejeme olej na strednú teplotu. Trvá to niekoľko minút.
Do oleja vkladáme pomocou dvoch polievkových lyžíc guľky cesta vo veľkosti asi vlašského orecha.
Sonhos niekoľko minút vyprážame v mierne vyhriatom oleji.
Nesmú rýchlo zhnednúť, pretože zostanú v strede surové.
Odkvapkané z oleja ich vyberáme priamo do škoricového cukru, v ktorom ich obalíme a preložíme na druhý tanier.
Nezabudnite si pozrieť predchádzajúci recept podľa Muža v zástere: Fašiangové donuty