Načítava sa

Type to search

Recept podľa Muža v zástere: Kváskové podpecníky s bryndzou

Viera Horňáková
Zdieľať
Z kvásku sa okrem chleba a sladkých koláčov dajú pripraviť aj skvelé dobroty na slano. Tentokrát sme využili čaro kvásku a pretavili do chrumkavých a chutných podpecníkov. Niekde nazývaný ako posúch či dokonca pečený langoš má dlhú tradíciu v slovenskej kuchyni. Robíte ich doma aj vy?
podpecníky
Podpecník alebo podplamenník je taká naša “slovenská pizza”. V tejto zmenšenej verzii si užijete viac chrumkavých okrajov a kopu bryndze so slaninkou, cibuľkou a bylinkami. Môžete ho kľudne spraviť aj na celý plech, ale verte, že v takejto podobe je chutnejší.
Majo alias Muž v zástere
Pred samotným receptom si môžete prečítať, ako sa vlastne Majo ku kváskovaniu dostal a odkedy kváskuje.

Majov príbeh o kváskovaní

Už odmala bral Majo varechu z ruky svojej mamine a veselo asistoval. Poctivé domáce jedlo si chcel pripravovať aj on sám, keď sa už ako 18-ročný osamostatnil. Vo varení a pečení sa posúval ďalej. Samozrejmosťou sa stali pravé domáce zaváraniny, džemy aj pečivo z droždia. Avšak pečivo mu nikdy nerobilo dobre. V tom sa dozvedel o ražnom kvásku. Pekne postupne sa učil, čítal, zisťoval a prechádzal poctivo celým procesom kváskovania. Ako sám píše na svojom blogu o začiatkoch svojho kváskovania: “Toľko som nečítal snáď ani na vysokej škole.” Skúšal, testoval, zakladal vlastný ražný kvások, ale keďže chcel piecť aj niečo sladké a pšeničný kvások Lievito Madre je na to ako stvorený, nebolo mu viac treba. Pred približne troma rokmi sa pustil do zakladania vlastného pšeničného kvásku a s ním spolupracuje aj dodnes :).

Na podpecníky budeme potrebovať:

  • 150g rozkvasu z kvásku Lievito Madre alebo ražného kvásku – 50g kvásku : 50g muky T650 : 50g vody – necháme cca 6 hodín vykysnúť na linke
    • Tip od Maja: Namiesto kvásku môžete pripraviť podpecníky aj z klasického droždia. Myslite na to, že pri sušenom droždí to kysnutie trvá dlhšie ako pri čerstvom.
  • 250g hladkej múky T650
  • 250g hladkej múky 00
  • 50g zemiakových vločiek
  • 300g mlieka
  • 70g vody
  • 1 vajce
  • 70g masti
  • 2 čl soli

Na vrch budete potrebovať:

  • 250g bryndze
  • 250g kyslej smotany
  • sušené alebo čerstvé bylinky – pažítka, petržlenová vňať, kôpor
  • soľ
  • korenie
  • cibuľa
  • slanina
  • olej
  • 3 strúčiky cesnaku

Určite vyskúšajte aj Syrové krekry podľa Muža v zástere

Postup:

  • Vykysnutý rozkvas rozmiešame s vajíčkom a mliekom.
  • Pridáme múku, vločky, vodu, masť a soľ a vymiesime hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misy.
  • V robote necháme miesiť asi 5 minút, necháme asi 15 minút odležať a potom znovu vymiesime, kým sa cesto odliepa a je vláčne.
  • Cesto necháme vykysnúť na linke cca 8 hodín, kým zdvojnásobí objem.
  • Cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na bochníčky.
  • Z cesta nám vyjde 9 kusov po 140g alebo 18 kusov po 70g.
  • Bochníčky necháme cca 15 minút odležať.
  • Potom ich roztlačíme do tvaru placky s vyššími okrajmi a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Prikryté necháme kysnúť asi 3 hodiny.
  • Medzitým si do hladka vymiešame bryndzu so smotanou, soľou, korením a bylinkami.
  • Stred vykysnutých podpecníkov zatlačíme dnom pohára.
    • Tip od Maja: Môžeme pohár potrieť olejom, aby sa nám neprilepil.
  • Do priehlbiny dáme bryndzovú plnku, posypeme nadrobno pokrájanou cibuľkou a slaninkou.

podpecníky

  • Okraje jemne potrieme olejom, v ktorom sme vymiešali roztlačený cesnak.
  • Pečieme vo vyhriatej rúre na 230°C na hornom dolnom ohreve asi 20 minút do zhnednutia.
  • Po upečení okraje znovu jemne potrieme cesnakovým olejom, aby boli pekne chrumkavé.

 

Dobrú chuť a vydarené pečenie vám praje Majo a redakcia Svet ženy!

Foto: archív M.M.

Tags:

Mohlo by sa vám páčiť

Zanechať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené*

2 + 7 =