Z kvásku sa okrem chleba a sladkých koláčov dajú pripraviť aj skvelé dobroty na slano. Tentokrát sme využili čaro kvásku a pretavili do chrumkavých a chutných podpecníkov. Niekde nazývaný ako posúch či dokonca pečený langoš má dlhú tradíciu v slovenskej kuchyni. Robíte ich doma aj vy?
Podpecník alebo podplamenník je taká naša „slovenská pizza“. V tejto zmenšenej verzii si užijete viac chrumkavých okrajov a kopu bryndze so slaninkou, cibuľkou a bylinkami. Môžete ho kľudne spraviť aj na celý plech, ale verte, že v takejto podobe je chutnejší.
Majo alias Muž v zástere
Pred samotným receptom si môžete prečítať, ako sa vlastne Majo ku kváskovaniu dostal a odkedy kváskuje.
Majov príbeh o kváskovaní
Už odmala bral Majo varechu z ruky svojej mamine a veselo asistoval. Poctivé domáce jedlo si chcel pripravovať aj on sám, keď sa už ako 18-ročný osamostatnil. Vo varení a pečení sa posúval ďalej. Samozrejmosťou sa stali pravé domáce zaváraniny, džemy aj pečivo z droždia. Avšak pečivo mu nikdy nerobilo dobre. V tom sa dozvedel o ražnom kvásku. Pekne postupne sa učil, čítal, zisťoval a prechádzal poctivo celým procesom kváskovania. Ako sám píše na svojom blogu o začiatkoch svojho kváskovania: „Toľko som nečítal snáď ani na vysokej škole.“ Skúšal, testoval, zakladal vlastný ražný kvások, ale keďže chcel piecť aj niečo sladké a pšeničný kvások Lievito Madre je na to ako stvorený, nebolo mu viac treba. Pred približne troma rokmi sa pustil do zakladania vlastného pšeničného kvásku a s ním spolupracuje aj dodnes :).
Na podpecníky budeme potrebovať:
150g rozkvasu z kvásku Lievito Madre alebo ražného kvásku – 50g kvásku : 50g muky T650 : 50g vody – necháme cca 6 hodín vykysnúť na linke
Tip od Maja: Namiesto kvásku môžete pripraviť podpecníky aj z klasického droždia. Myslite na to, že pri sušenom droždí to kysnutie trvá dlhšie ako pri čerstvom.
250g hladkej múky T650
250g hladkej múky 00
50g zemiakových vločiek
300g mlieka
70g vody
1 vajce
70g masti
2 čl soli
Na vrch budete potrebovať:
250g bryndze
250g kyslej smotany
sušené alebo čerstvé bylinky – pažítka, petržlenová vňať, kôpor