Načítava sa

Hľadané slovo alebo výraz

Recept podľa Muža v zástere: Voňavý kváskový chlieb

Zdieľať

Jeseň je obdobím, kedy trávime viac času doma. Mnohí z nás minulý rok počas nepriaznivej pandemickej situácie podľahli čaru kváskovania. Pre niekoho možno niečo ešte nepoznané, pre iného už bežná súčasť života. Spolu s Majom alias Mužom v zástere sme sa rozhodli, že vám počas celého mesiaca prinesieme rôzne zaujímavé recepty (nebudú to len na chlieb), tipy a triky pri kváskovaní, ale aj krátky rozhovor s Majom, ako sa ku kváskovaniu dostal on sám. 

Vedeli ste, že existuje už aj Svetový deň chleba? Síce sa už konal 16.októbra, ale také jedlo, akým je chlieb si zaslúži oslavu každý deň. Ak ste čaru kváskovania podľahli a radi si doma pripravujete vlastný chlieb, predstavujeme vám jeden z osvedčených receptov Muža v zástere na voňavý kváskový chlebík.

„Tento recept je s väčším množstvom pšeničnej múky. V recepte nájdete aj presné múky, ktoré používam a mám najradšej, ale samozrejme ich môžete zameniť za tie, ktoré máte dostupné. A nezabúdajte, s kombináciou múk a množstvom piva a vody sa dá hrať donekonečna,“ dodáva Majo.

Čo budete potrebovať na Kváskový chlieb podľa Muža v zástere

  • 90g rozkvasu z kvásku Lievito Madre alebo ražného kvásku (30g kvásku:30g múky T650:30g vody) – necháme vykysnúť cca 6 hodín
  • 400g hladkej múky T650 (Kváskovanie, PENAM)
  • 100g Manitoby 00 (objednávam z Monaco int. s.r.o.)
  • 250g nealko piva
    • Tip od Maja: Keďže ho používam veľa a často, kupujem najlacnejšie Argus z Lidlu 🙂
  • 70g vody
  • 2 čl soli

chlieb

Ako budeme postupovať

  • Múku, pivo a vodu zamiesime a necháme autolyzovať 1-2 hodiny.
  • Primiesime rozkvas a necháme prebehnúť fermentolýzu asi 1 hodinu.
  • Pridáme soľ a vymiesime v robote na najnižšej rýchlosti 8 minút.
  • Necháme odstáť cca 15 minút.
  • Premiesime ešte asi minútu, aby sa nám cesto odlepovalo od stien misy.
  • Preložíme do sklenej misy, kde budeme cesto asi 3-4 hodiny prekladať každých cca 40 minút.
  • Po poslednom preklade necháme cesto asi pol hodinu postáť, stočíme do ošatky a dáme kysnúť na chladné miesto.
  • Ja som v tomto prípade nechal kysnúť asi 8 hodín na terase, kde bolo cca 12°C.
  • Cesto krásne vyplnilo ošatku.
  • Po vykysnutí bochník vyklopíme na papier na pečenie.
    • Tip od Maja: Používam fóliu na pečenie z Coop Jednota
  • Narežeme šikmým dlhým rezom, prenesieme do vyhriateho pekáča alebo na plech.
  • Pečieme 10 minút pri 250°C, 10 minút pri 220°C a 20 minút pri 200°C.
  • Ak pečieme v zakrytom pekáči, pri poslednej fáze ho odkryjeme.
  • Necháme vychladnúť na mriežke.

Lepší chlieb nepoznám.

Muž v zástere

Odporúčame vyskúšať recept na raňajkové žemle podľa Muža v zástere. Sú geniálne.

Foto: z archívu M.M.

 

Štítky