Načítava sa

Type to search

Recept podľa Muža v zástere: Kváskové buchty ako vata

Viera Horňáková
Zdieľať
Kto by nemal rád buchty? Tá chvíľa, keď sú ešte horúce a vy sa už neviete dočkať kedy z nich ochutnáte. Je vám to známe? Buchty sú proste klasika. Ich vôňa a nezameniteľná chuť vás prenesie do detstva. Receptov je neskutočne veľa, od klasických so slivkovým lekvárom až po plnené tvarohovou plnkou. Tento recept podľa Maja alias Muža v zástere je na buchty jemné ako pavučinka. Vyskúšajte si ich spolu s nami pripraviť. 
buchty
Cesto je neskutočne jemné a elastické, po vykysnutí nie je potrebné ho vaľkať, stačí ho jemne ponaťahovať, naplniť a tvarovať buchtičky. Okrem džemu ich plním čerstvým ovocím, ktoré je pri jedení ako za odmenu.
Majo alias Muž v zástere

Na kváskové buchty budeme potrebovať:

  • 210 g rozkvasu z kvásku Lievito Madre (70gLM:70ghladkej špaldovej múky:70g vody) – necháme cca 6 hodín vykysnúť
  • 3 vajíčka
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor s citrónovou kôrou (alebo len citrónová kôra)
  • 30 g medu
  • 15 g rumu
  • 1/2čl soli
  • 60 g mlieka
  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 250 g Manitoby alebo hladkej múky 00
  • 150 g masla

Pozrite si celý špeciál o kváskovaní, ktoré sme spolu s Majom počas novembra pripravili. Stačí kliknúť tu.

Postup:

buchty

  • Rozkvas, vajíčka, cukor a ostatné ingrediencie okrem múky a masla poriadne vyšľaháme.
  • Pridáme múku a vymiesime v robote.
  • Nakoniec pridáme po kúskoch zmäknuté maslo a necháme miesiť, kým sa cesto začne odlepovať od dna misky. Môže to trvať kľudne aj 20 minút. Buďte trpezliví.
  • Po dokonalom vymiesení necháme cesto kysnúť na linke asi 6-8 hodín.
  • Po vykysnutí cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a jemne ponaťahujeme do tvaru obdĺžnika.
  • Narežeme na 20 štvorcov, naplníme hustým džemom a čerstvým ovocím.
  • Vytvarujeme buchtičky a naukladáme do väčšej tortovej formy.
  • Necháme ich ešte finálne kysnúť 2-3 hodiny.
  • Po vykysnutí potrieme vajíčkom zmiešaným s troškou mlieka a pečieme na 180°C cca 40 minút.
  • Keď budú buchty zvrchu hnednúť, prikryjeme ich ku koncu alobalom.
    • Tip od Maja: Po dopečení ich ešte horúce potrieme roztopeným maslom zmiešaným s troškou rumu, čím dosiahneme pekný lesklý povrch.
    • Tip od Maja: Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Môžete použiť šablónu so vzorom pre zaujímavejší efekt.

Máte nejaký svoj tradičný recept na buchty ešte po babičke? Nechajte nám komentár, ako pripravujete pečené buchty vy. Budeme sa tešiť na vašu spätnú väzbu.

Foto: z archívu M.M.

Tags:

Zanechať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené*

+ 84 = 85