Načítava sa

Type to search

Skladujete potraviny správne? Pozrite si tieto tipy a triky

Viera Horňáková
Zdieľať

Niekedy stačí nevhodné skladovanie a nakúpené potraviny sa znehodnotia, pokazia a vyhodia. Aby ste tomu predišli, prinášame vám niekoľko užitočných rád, ako správne využiť a skladovať potraviny. Predídete tak plytvaniu potravín vo svojej domácnosti.

Pozor na trvanlivosť

Sledujte minimálnu trvanlivosť aj pri kupovaných mrazených výrobkoch, pretože na to sa zvykne zabúdať. Aj potraviny, ktoré sú uskladnené v mrazničke, majú svoju trvanlivosť. Nestraťte prehľad a pri potravinách si zaznamenajte na balení, kedy ste danú potravinu zamrazili.

Neskladujte v pôvodnom obale

Potraviny po donesení domov z nákupu neskladujte v chladničke v igelitových vreckách. Voľte radšej uzatvárateľný obal alebo box. Ideálne, ak sa pri nákupe igelitovým vreckám úplne vyhnete.

Prečítajte si aj: Tipy na lepšie organizovanú domácnosť

Mrazené, neznamená menejcenné

Mnohé potraviny, ako sú ovocie, zelenina aj ryby, ak sú včas zamrazené (tzn. v čase ich najväčšej zrelosti a čerstvosti), tak aj po rozmrazení budú dobré, chutné a kvalitné. Dokonca lepšie ako tie, ktoré v chladničke alebo na mise čakali niekoľko dní.

Nie všetko patrí do chladničky

Je vám to známe? Po nákupe sa celý obsah tašiek automaticky odkladá na poličky do chladničky. Avšak nie všetko tam aj patrí. Pre mnohé potraviny ani nie sú vhodné príliš nízke teploty. Správne skladovanie potravín je preto veľmi dôležité.

skladovanie potravín

Foto: pexels.com

S týmito tipmi a trikmi udržíte svoje jedlo čerstvé a chutné tak dlho, ako je to len možné.

Oleje

Na trhu máme niekoľko druhov olejov. Jedine sezamový olej sa odporúča držať v chladničke. Ostatné oleje, ako sú olivový, rastlinný, kokosový by sa mali skladovať na chladnom, tmavom a suchom mieste a ideálne by sme ich mali použiť po otvorení do dvoch mesiacov.

Koreniny sušené a mleté

Koreniny sa neodporúča chladiť. Celé korenie vám vydrží až dva roky. Optimálne je, ak kupujete korenie celé, ktoré pred použitím môžete pomlieť alebo podrviť. Koreniny je potrebné udržiavať na chladnom, tmavom, suchom mieste vo vzduchotesných nádobách. Neodporúča sa koreniny mraziť a takisto sa vyhnite ich skladovaniu v blízkosti sporáka, aj keď je to veľmi praktické mať koreniny po ruke pri varení.

Citrusy

Citrusy sa môžu chladiť. V chladničke vydržia dokonca 3-8 týždňov. Mali by byť uložené voľne v zásuvke s nízkou vlhkosťou. Ak už je citrusové ovocie olúpané alebo rezané, tak by malo byť uložené vo vzduchotesnej nádobe alebo vrecku.

Bobuľové ovocie

Bobule, ako sú černice, čučoriedky, maliny je ideálne držať v chladničke. Neumývajte ich, kým nie sú pripravené na použitie. Čučoriedky môžete nechať v pôvodnom obale alebo v krytej miske. Maliny, černice by mali byť v nádobe s otvormi uložené v jednej vrstve. Ak ich je viac, treba jednotlivé vrstvy predeliť napríklad handričkou.

Cesnak či šalotka

Pokiaľ nie sú olúpané, tak ich udržujte na chladnom, tmavom, suchom mieste v dobre vetranej nádobe. Vyhnite sa skladovaniu v plastovej nádobe. Ak ich už máte olúpané, tak ich uložte do chladničky do vzduchotesnej nádoby, v ktorej vám vydržia ešte niekoľko týždňov.

Ďalšie praktické tipy nájdete na stránke savethefood.com, na ktorej sa nachádza interaktívny sprievodca potravinami a ich skladovaním.

Pamätáte si ešte na rozhovor s Veronikou alias @specialeditionlife? Aj ona sa venuje rôznym zaujímavým tipom do domácnosti.

Pri skladovaní potravín sa môžete stretnúť aj s touto nepríjemnosťou – mole v potravinových skrinkách. Veronika vo svojom príspevku zhrnula 10 tipov, ako sa molí zbaviť.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Veronika Kril (@specialeditionlife)

Máte nejaké zaručené tipy pri skladovaní potravín doma? Sem s nimi! Podeľte sa so svojimi radami v komentári. Budeme radi.

Tags:

Mohlo by sa vám páčiť

Zanechať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené*

+ 54 = 64