Načítava sa

Type to search

Recept od Muža v zástere: Syrové krekry s čedarom

Viera Horňáková
Zdieľať

Odštartovali ste už tento rok grilovaciu sezónu? Okrem grilovanej zeleniny, syra, mäsa a mäsových výrobkov zvyknú byť počas grilovačiek veľmi obľúbenými slané chuťovky. Skvele sa hodia ako malé občerstvenie. Ak nie ste fanúšikom sladkého pečiva, ale práve naopak, obľubujete skôr slané pečivo, poteší vás tento recept od Muža v zástere. Tentokrát to budú syrové krekry s čedarom s vychytávkou od Maja. Okrem skvelého receptu nám Majo prezradil aj zaujímavé tipy ku krekrom a jeho špecialitu počas grilovacej sezóny.  

Je to na vás, či už počas grilovačiek, rodinných osláv alebo len tak večer k poháru vínka vyskúšate tieto dokonalé syrové krekry. Garantujeme, že budú mať obrovský úspech!

Syrové krekry – ingrediencie:

  • 300 g syru Gouda alebo Eidam – najlepšie mix
    • Pozor, vychytávka : syr nakrájame na kocky a dáme na približne hodinu zmraziť do mrazničky
  • 100 g syru čedar
  • 250 g hladkej múky alebo hladkej špaldovej múky
  • 250 g masla alebo Hery
  • 1 bielok
  • 2 čl soli

Syrové krekry – postup:

  • Zmrazené kocky syra (gouda + eidam) so syrom čedar po častiach rozmixujeme v mixéri na syrovú múku.

So strúhaným syrom to nie je ono. Vyskúšajte a uvidíte.

Marián alias Muž v zástere

  • Pridáme múku, zmäknuté maslo, soľ a bielok.
  • Vymiesime husté cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na hodinu schladiť do chladničky.
  • Potom cesto rozvaľkáme, čo najtenšie.
  • Nezabúdame ho podsýpať múkou, aby sa nám neprilepilo na dosku.
  • Rozvaľkané cesto pomocou krájacieho kolieska na pizzu nakrájame najlepšie podľa pravítka na trojuholníky.
  • Pomocou malej okrúhlej vykrajovačky a slamky povykrajujeme dierky v trojuholníkoch, aby nám vznikli malé “ementály”.

Samozrejme ich môžete nakrájať, ako len chcete. Napríklad radielkom na štvorčeky alebo len trojuholníky bez dierok. Na chuti im to neuberie :).

Marián alias Muž v zástere

  • Poukladáme ich na plech a pečieme pri 200 °C približne 10 minút do jemného zhnednutia.
  • Necháme vychladnúť.
  • Môžeme ich servírovať napríklad s cesnakovo-jogurtovým dresingom.

Pre Muža v zástere sme si tentokrát pripravili aj dve otázky.

Marián alias Muž v zástere

K čomu odporúčaš syrové krekry? Prezraď tip na zaujímavý díp alebo nejakú netradičnú kombináciu.

Syrové krekry sú akurát slané, takže sa fantasticky hodia napríklad k dobrému vínku. A ako prílohu k nim odporúčam avokádové Guacamole. Potrebujete len zrelé avokádo, malú cibuľku, trošku chilli, paradajku, pár kvapiek limetky, 2 strúčiky cesnaku, soľ a korenie :).

Začína sa čas grilovačiek. Čo je tvojou špecialitou počas grilovacej sezóny?

Mojou špecialitou počas grilovacej sezóny sú jednoznačne hamburgery s mojimi domácimi hamburgerovými žemľami. Základ je kvalitné hovädzie mäso, veľa zeleniny a dobrá BBQ omáčka. A mojou najväčšou špecialitou ku každej grilovačke je Coleslaw šalát 😋

Čo máte radi zo slaného pečiva? Pripravujete si ho doma sami alebo uprednostňujete kupované? Nechajte nám komentár pod príspevkom. Budeme sa tešiť.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *