Tento týždeň začínal sviatkom lásky – dňom svätého Valentína a spolu s receptom od Maja alias Muža v zástere vám prinášame sladkú bodku na záver. Keďže lásku si treba prejavovať stále, a nielen na Valentína a ako sa hovorí láska ide cez žalúdok, veríme, že tento skvelý sladký recept vás osloví. Pripravte si spolu s nami linecké srdce s čokoládovým krémom.
Ingrediencie na linecké cesto:
- 220 g hladkej múky
- 150 g masla
- 100 g práškového cukru
- 2 žĺtka
- štipka soli
- kôra z 1 citróna
Krém:
- 250 g smotany na šľahanie
- 200 g čokolády
- 50 g masla
- 1 vajíčko
- 250 g Mascarpone
- višňový alebo iný jemný džem
Prečítajte si, čo všetko ste nevedeli o sviatku svätého Valentína
Postup:
Najprv si pripravíme cesto:
- Múku, cukor, soľ a citrónovú kôru zmiešame.
- Pridáme na malé kúsky pokrájané studené maslo a pomocou robota s plochým nástavcom vymixujeme mrveničku, aby nám nezostali kúsky masla.
- Nakoniec pridáme žĺtky a vymiešame tuhé cesto, ktoré preložíme na pracovnú dosku a rukami vymiesime tuhé hladké cesto.
- Cesto zabalíme do fólie a dáme na cca hodinu do chladničky.
- Stuhnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3-4 mm.
- Pomocou šablóny vyrežeme z cesta 3 srdcia s priemerom cca 22 cm.
- Preložíme ich na papierom vystlaný plech a dáme piecť do vyhriatej rúry na 160°C na cca 12 minút.
- Cestá nesmú zhnednúť, musia sa len vysušiť.
Vyskúšajte aj ďalšie zaujímavé recepty Muža v zástere
Krém si pripravíme nasledovne:
- Smotanu na šľahanie privedieme k varu.
- Odstavíme ju z tepla a primiešame do nej vajíčko.
- Horúcu smotanu nalejeme na polámanú čokoládu s maslom.
- Necháme dve minúty postáť a vymiešame hladkú polevu.
- Do úplne vychladnutej polevy pridáme mascarpone a vyšľaháme hustý krém.
Pokračujeme:
- Na prvý plát cesta pomocou zdobiaceho vrecka s hladkou špičkou nanesieme na vonkajší a vnútorný obvod kôpky krému.
- Do priestoru medzi rady krému dáme riedky džem.
- Prikryjeme ďalším cestom a postup zopakujeme.
- Vrchný plát pokryjeme kôpkami krému a ozdobíme ovocím.
- Dáme stuhnúť do chladničky.
- Torta je najlepšia na druhý deň, keď linecké pláty zmäknú a torta sa dá pekne krájať.
Foto a video: Marián Myjavec alias Muž v zástere