Náš júlový zmrzlinový špeciál pokračuje. Dnes ho doplníme o veľmi jednoduchý recept na prípravu domácej zmrzliny. Recept pripravil Majo alias Muž v zástere. Aby ste si mohli užívať letné chvíle a strávili, čo najmenej času v kuchyni, budú vám tentokrát stačiť len tri ingrediencie. Zároveň sme si pre vás pripravili zaujímavé a zábavné fakty o zmrzline, o ktorých ste možno ani len netušili.
Foto: pexels.com
Zaujímavé aj zábavné fakty o zmrzline
- Už starí Rimania posielali svojich sluhov zbierať ľad do hôr, ktorý dopĺňali rôznymi ovocnými džúsmi, aby vytvorili svojím spôsobom verziu zmrzliny rôznych druhov chutí.
- Svetoví panovníci boli takisto veľkými milovníkmi zmrzliny. Napríklad traduje sa legenda, že kráľ Karol II. podplácal svojho šéfkuchára, aby sa recept na zmrzlinu zachoval v tajnosti.
- Zmrzlinu, ktorú dnes všetci poznáme, bola vytvorená v Taliansku v priebehu 17. storočia, známa aj ako Gelato.
- Zmrzlinový kornútik bol vynájdený v roku 1904 počas svetovej výstavy v St. Louis. Koluje sa príbeh, že predajca zmrzliny nedokázal držať krok s veľkým dopytom po zmrzline (nestačil mu kartónový riad, do ktorého dával kopčeky zmrzliny), tak mu jeho priateľ z vedľajšieho stánku vypomohol a pôvodne z cesta na vafle začal vyrábať prvé kornútky v tvare šišky.
- Za jedných z najväčších spotrebiteľov zmrzliny sa považujú Američania, ktorí majú dokonca mesiac Júl označený ako národný mesiac zmrzliny (v roku 1984 to vyhlásil prezident Ronald Reagan).
- V Japonsku nájdete aj tie najbizarnejšie príchute zmrzliny: ochutená chobotnicou, krevetami, kravským jazykom.
- 50% objemu zmrzliny tvorí vzduch, čím chutný dezert získava ľahkú textúru.
- Najviac zmrzliny sa predá počas nedele.
- Za najobľúbenejšiu príchuť sa považuje vanilka, nasleduje čokoláda a jahoda.
Ktorý z faktov vás najviac pobavil a zaujal? Nás určite to, ako sa ľudstvo vynašlo a od klasického ľadu prešlo až k netradičným a bizarným verziám zmrzliny. Vyskúšajte spolu s nami pripraviť úplne tú najjednoduchšiu verziu domácej zmrzliny podľa receptu Muža v zástere.
Ingrediencie – Jednoduchá zmrzlina z 3 surovín:
- 500 ml smotany na šľahanie
- 1 konzerva kondenzovaného mlieka
- 1 čl vanilkových zrniek (sušené alebo priamo z lusku)
Postup – Jednoduchá zmrzlina z 3 surovín:
- Smotanu vyšľaháme asi na polovicu, pridáme kondenzované mlieko a vanilku.
- Vyšľaháme do nie úplného zhustnutia.
- Hmotu preložíme do uzatváracej nádobky a dáme na noc do mrazničky.
- Do základnej zmrzliny môžeme pridať ingrediencie alebo ovocie podľa vlastnej chuti.
Vyskúšajte si pripraviť aj špeciálnu príchuť – Makovo-višňovú zmrzlinu.
Dajte nám vedieť do komentára, či ste vyskúšali prípravu domácej zmrzliny a ako chutila.
Budeme sa tešiť:).
Zdroj o faktoch: facts.net/lifestyle/food/ice-cream-facts/