Máme tu víkend, tak si ho poďme osladiť. Pripravte si s nami z ľahkého piškótového cesta skvelé muffiny. Ich príprava je jednoduchá a nenáročná na čas.
Vedeli ste, že prvé muffiny sa robili už v 10. storočí vo Walese? Do anglických muffín sa používali kvasnice. Muffiny, ktoré poznáme dnes s prípravou z kypriaceho prášku sú známe z Ameriky z 19. storočia. Či už anglické alebo americké, základ muffín tvorilo to, čo dom dal. Ponúkame vám základný recept, ktorý si môžete doplniť tajnými prísadami podľa chuti. Obľúbené sú čučoriedky, banány, sušené hrozienka či brusnice, kúsky čokolády, oriešky, na čo máte chuť. Hlavne nezabudnite oddeliť sypké prísady od tekutých, aby boli vláčne.
Sypké prísady:
200 g špaldovej hladkej múky
100 g práškového cukru
2 KL kypriaceho prášku do pečiva
1/2 balíčka vanilkového cukru
Tekuté prísady:
1 vajce
120 ml mlieko
120 ml oleja
Postup je úplne jednoduchý. Vajíčko rozmixujeme s mliekom, pridáme sypké suroviny. Olej postupne prilievame do zmesi. Naplníme košíčky do dvoch tretín, lebo cesto ešte počas pečenia podrastie. Pridáme ovocie alebo čokoládu, ktorú povtláčame do vnútra košíčkov. Pečieme pri 200° približne 15 minút.
Muffiny môžu byť aj na slano, pokiaľ vám táto chuť vyhovuje viac. Obmeňte sladké prísady za cibuľku, olivy, sušené paradajky alebo syr.
Urobte si k nim skvelú kávu, obľúbený čaj či šťavu a užite si pekný víkend. Nápady, čo vymyslieť doma tieto dni nájdete aj v tomto článku.