Stále vyčkávam, kedy ju vyložia na pulty a potom z nej vypekám koláče pre celú rodinu. Naposledy som vyskúšala upiecť rebarborovú bublaninu, ale pravidelne sa vraciam k jednoduchému receptu na krehký rebarborový koláč. Niekedy ho robievam len s rebarborou, inokedy v kombinácii rebarbora a jahoda, podľa chuti. Nech sa páči, tu je recept, podľa ktorého si ho môžete pripraviť aj vy.
Na rebarborový koláč budete potrebovať:
- 100 g práškového cukru
- 100 g hladkej špaldovej múky (môžete použiť aj obyčajnú)
- 120 g polohrubej múky
- 2 žĺtky
- 125 g masla
- 1/2 prášok do pečiva
- posýpka: 70 g masla, 100 g polohrubej múky, 70 g kryštálového cukru
- 2 stonky rebarbory
- 70 g hnedého cukru
- 1/2 balenia vanilkového cukru
Postup:
- Rebarboru ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Dáme do misky, posypeme cukrom a necháme postáť.
- Pripravíme si krehké cesto z múky, cukru, žĺtok a masla (maslo použijeme skôr tuhšie).
- Do tortovej formy dáme papier na pečenie.
- Cesto si vyvaľkáme. Tým, že je krehké, troška sa môže trhať. Dáme ho do formy tak, aby bolo na dne formy a aj troška po okrajoch.
- Na cesto poukladáme rebarboru, ktorú zbavíme šťavy a posypeme posýpkou.
- Pečieme pri 180° približne 30 minút, je potrebné si to odsledovať podľa vlastnej rúry. Keď je posýpka do zlatista, už to vyberám.
- Pozor, vyhnite sa príliš dlhému pečeniu, lebo potom okraje cesta sú tvrdé.
Z rebarborových receptov dávam do pozornosti ešte nedávny recept od Maja alias Muža v zástere:
Recept Muža v zástere: Rebarborový koláč s pudingom a mrveničkou
A aj tento od Janky alias @matka_v_kuchyni vyzerá skvele: