Načítava sa

Type to search

Recept Muža v zástere: Rebarborový koláč s pudingom a mrveničkou

Viera Horňáková
Zdieľať

Aj vy nedočkavo čakáte, kedy príde jej sezóna? Rebarbora je špecifická svojou chuťou, ale skvelo sa hodí do koláčov. Bol by hriech ju nevyužiť. Jej sezóna netrvá dlho, tak ju nepremeškajte. Ak plánujete víkendové pečenie, dávame vám do pozornosti tento nový recept od Maja alias Muža v zástere na Rebarborový koláč s pudingom a mrveničkou. Už len šálka kávy alebo obľúbeného čaju a môžete si vychutnať víkend. O príjemnú atmosféru sa postará tento výborný koláč, ktorý zvládne každá gazdinka. 

rebarborový koláč

Foto: Marián Myjavec alias Muž v zástere

Na cesto budete potrebovať:

  • 150 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 3 vajíčka
  • 200 g kyslej smotany
  • 220 g hladkej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 6 stoniek rebarbory

Mimochodom, vedeli ste, že rebarbora je zelenina? Má blahodarné účinky pre ľudský organizmus. Detoxikuje črevá, chráni srdce aj oči, zlepšuje krvný obeh, udržuje zdravé kosti, pokožku a pôsobí priaznivo aj na mozog. O zrelosti nerozhoduje výrazná červená farba stoniek, záleží to od odrody. Dôležité je vedieť, že sa konzumuje po tepelnej úprave a jej sezóna trvá krátko, pretože kyselina šťavelová, ktorú obsahuje, v nej prudko stúpa. Od polovice mája do polovice júna je ideálna na konzumáciu.

Puding:

  • 400 ml mlieka
  • 1 vanilkový puding
  • 30 g kryštálového cukru

Mrvenička:

  • 80 g polohrubej múky
  • 60 g práškového cukru
  • 50 g masla

Všetky recepty Muža v zástere nájdete TU

Postup:

  • Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom.
  • Postupne pridáme vajíčka a smotanu.
  • Nakoniec primiešame múku s kypriacim práškom.
  • Cesto nalejeme do papierom vystlanej tortovej formy (priemer 24cm).
  • Na cesto poukladáme na kúsky pokrájanú rebarboru, zalejeme mierne vychladnutým pudingom.
  • Na puding poukladáme ďalšiu vrstvu rebarbory a posypeme mrveničkou.
      • TIP: Mrveničku robím tak, že v kuchynskom robote s plochým nástavcom na vysokých otáčkach rozmixujem múku s cukrom a na kúsky pokrájaným studeným maslom. Mixujem, pokým vznikne jemná sypká mrvenička.
  • Koláč upečieme vo vyhriatej rúre na hornom dolnom ohreve na 180°C cca 45 minút.

Vyskúšajte aj tento Majov recept na koláč s mrveničkou: 

Recept Muža v zástere: Slivkový koláč s jablkovým tvarohom a škoricovo-orechovou mrveničkou

Tags:

Mohlo by sa vám páčiť

Zanechať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené*

57 − = 55