Stále vyčkávam, kedy ju vyložia na pulty a potom z nej vypekám koláče pre celú rodinu. Naposledy som vyskúšala upiecť rebarborovú bublaninu, ale pravidelne sa vraciam k jednoduchému receptu na krehký rebarborový koláč. Niekedy ho robievam len s rebarborou, inokedy v kombinácii rebarbora a jahoda, podľa chuti. Nech sa páči, tu je recept, podľa ktorého si ho môžete pripraviť aj vy.
Na rebarborový koláč budete potrebovať:
100 g práškového cukru
100 g hladkej špaldovej múky (môžete použiť aj obyčajnú)
120 g polohrubej múky
2 žĺtky
125 g masla
1/2 prášok do pečiva
posýpka: 70 g masla, 100 g polohrubej múky, 70 g kryštálového cukru
2 stonky rebarbory
70 g hnedého cukru
1/2 balenia vanilkového cukru
Postup:
Rebarboru ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Dáme do misky, posypeme cukrom a necháme postáť.
Pripravíme si krehké cesto z múky, cukru, žĺtok a masla (maslo použijeme skôr tuhšie).
Do tortovej formy dáme papier na pečenie.
Cesto si vyvaľkáme. Tým, že je krehké, troška sa môže trhať. Dáme ho do formy tak, aby bolo na dne formy a aj troška po okrajoch.
Na cesto poukladáme rebarboru, ktorú zbavíme šťavy a posypeme posýpkou.
Pečieme pri 180° približne 30 minút, je potrebné si to odsledovať podľa vlastnej rúry. Keď je posýpka do zlatista, už to vyberám.
Pozor, vyhnite sa príliš dlhému pečeniu, lebo potom okraje cesta sú tvrdé.
Z rebarborových receptov dávam do pozornosti ešte nedávny recept od Maja alias Muža v zástere: