Mikrozelenina je malý zázrak, ktorý si dokážete vypestovať na svojom okennom parapete. Označuje sa aj ako zázrak preto, lebo je to doslova vitamínová bomba, bohatá nielen na vitamíny, ale aj minerály a antioxidanty. Viac o mikrozelenine sa dočítate v tomto článku.
Výskum z University of Maryland z roku 2010 potvrdil, že obsah živín v mikrozelenine je v priemere 4 až 40-krát vyšší ako v prípade dospelých rastlín. Rastlinné výhonky mikrozeleniny sú maličké, ale ich nutričná hodnota je pozoruhodne vysoká, napr. červená kapusta, ako mikrozelenina obsahuje 69-krát viac vitamínu K, 6-krát viac vitamínu C, a 40-krát viac vitamínu E v porovnaní so zrelou kapustou. Popularita mikrozeleniny postupne stúpa a my si predstavíme ju teraz bližšie predstavíme prostredníctvom jej výhod.
Najvhodnejším miestom pre pestovanie mikrozeleniny je okenný parapet. Prvé dni je však vhodné tmavšie miesto, postupne ju môžete umiestniť na slnečný parapet. Vhodné médium na vypestovanie kvalitnej mikrozeleniny je kokosové vlákno. Má ideálne podmienky na pestovanie, pretože má neutrálne pH a vzdušný priestor, ktorý je vhodný na zakorenenie. Zároveň dokáže skvele absorbovať vodu, čím sa stáva ideálnym základom pre pestovanie mikrozeleniny.
Medzi najčastejšiu mikrozeleninu, s ktorou sa môžete stretnúť je brokolica, senovka, ružičkový kel, zelený hrášok, slnečnica, horčica, reďkovka, cesnak, kaleráb, koriander či rukola a mnohé ďalšie. V jednej nádobe alebo na jednej tácke si môžete dokonca vypestovať hneď niekoľko druhov mikrozeleniny. V predaji sú dostupné rôzne sady, ale aj jednotlivé semená. Každá z mikrozeleniny je bohatou vitamínovou bombou. Mikrozelenina obsahuje predovšetkým vitamíny B, C, E, K, ale aj A a D. Z minerálnych látok sú to predovšetkým horčík, železo, zinok, vápnik, draslík. Takisto je bohatá na antioxidanty.
Ako môžete mikrozeleninu využiť a spracovať? Mikrozelenina je vhodná do smoothies, hodí sa do polievok, šalátov, ozvláštni nátierky a dodá šmrnc dresingom a omáčkam.
Klíčenie semien si vyžaduje teplé prostredie a primeranú vlhkosť. Vysiate semená udržiavajte vlhké tým, že dvakrát za deň im doprajete vodný postrek. Akonáhle semená vyklíčia a dosiahnu výšku 1 až 2 cm, už ich môžete polievať, netreba striekať. Prstom stačí skontrolovať kokosové vlákno, či je vlhké. Ak je suché, rastlinky polievame podľa potreby každý druhý až tretí deň (v závislosti od teploty vzduchu).
Mikrozeleninu môžeme zbierať po 7-14 dňoch (závisí od druhu mikrozeleniny, napríklad mrkva klíči dlhšie). Čo je dôležité vedieť, mikrozelenina musí dosiahnuť dvojlistové štádium. Vtedy ju nožnicami môžeme odstrihnúť a spracovať. Rýchlosť klíčenia je závislá od teploty, čiže čím máme teplejšie, tým rýchlejšie semená klíčia a rastlinky rastú. Pozor však na nevhodné podmienky, ktoré môžu mikrozeleninu ohroziť.
Najväčším nepriateľom mikrozeleniny je pleseň. Stáva sa to zvyčajne, ak sú semienka nahusto zasadené (nemôže rovnomerne prúdiť vzduch). Ďalším dôvodom je časté polievanie, ktoré vedie k stojatej vode, a v takomto prostredí sa plesniam darí. Ak má teda mikrozelenina príliš veľa tepla (ideálna je teplota okolo 20°C) alebo je v dusnom prostredí, prípadne sa nachádza v priestore s veľmi vysokou vlhkosťou, môže ju ohroziť pleseň.
Pestujete mikrozeleninu aj vy? Podľahli ste tomuto trendu alebo je to pre vás novinka? Nechajte nám komentár.