Keď sa povie bryndza, vo väčšine prípadov nám napadnú samé známe jedlá z tejto suroviny. Bryndzové halušky, pirohy, či veľmi chutná nátierka. Zvyknete z bryndze pripravovať aj slané chuťovky? Ak nie, po tomto recepte od Maja ich budete chcieť isto vyskúšať. Bryndza je svojou chuťou špecifická, ale zároveň veľmi zdravá probiotická bomba. Tieto jej skvelé vlastnosti dnes využijeme v Majovom recepte a pripravíme si Bryndzové chuťovky s nivou.
Ingrediencie na Bryndzové chuťovky s nivou:
- 500 g hladkej múky
- 250 g masla alebo rastlinného tuku
- 250 g bryndze
- 150 g bieleho jogurtu
- 2 žĺtky
- 2 čl soli
- 250 g syru Niva
- vajíčko na potretie
Postup:
- Do múky pokrájame na kúsky maslo a v kuchynskom robote s plochým nástavcom spravíme pri stredných otáčkach mrveničku.
- Pridáme bryndzu, žĺtky, jogurt, soľ a vymiesime, kým sa ingrediencie spoja.
- Cesto preložíme na pracovnú dosku a ešte ručne premiesime, vytvarujeme bochník a zabalíme ho do fólie.
- Dáme na približne hodinu do chladničky.
- Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku 0,5 cm.
- Na jednu polovicu cesta rozmrvíme polovicu Nivy, preložíme, vyvaľkáme, rozmrvíme druhú polovicu Nivy, preložíme a vyvaľkáme na hrúbku cca 1,5 cm (celý video postup nájdete nižšie).
- Cesto pokrájame na tyčinky a štvorčeky.
- Poukladáme ich na papierom vystlaný plech.
- Potrieme vajíčkom a posypeme strúhaným syrom, sušenou pažítkou alebo semienkami.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 190°C s ventilátorom cca 15-20 minút do zhnednutia.
Celý video postup si pozrite tu:
Bryndzové chuťovky s nivou sú fantastickou slanou pochúťkou, keď si chcete len tak zamaškrtiť a máte chuť na niečo slané. Skvele sa hodia aj k poháru vínka.
Inšpirujte sa aj ďalšími tipmi na recepty slaných chuťoviek od Maja alias Muža v zástere:
Foto, video: Marián Myjavec alias Muž v zástere