Načítava sa

Type to search

Recept Muža v zástere: Španielsky Flan s vanilkou

Viera Horňáková
Zdieľať

Na tento víkend sme si pre vás pripravili jednu skvelú špecialitu. Keďže už pár dní nám robia spoločnosť príjemné teploty, mysľou sme sa preniesli do španielskej kuchyne. Majo alias Muž v zástere vám dnes predstaví recept na španielsky flan. Pripravte si spolu s nami dezert, ktorý vás očarí svojou lahodnou chuťou. Nebudete potrebovať žiadne špeciálne ingrediencie a podľa podrobného postupu zvládnete hravo aj jeho prípravu. 

„Chuťou a konzistenciou pripomína crème brûlée, ale flan je výraznejší, orieškový a nie je taký trasľavý ako crème brûlée. Dalo by sa povedať, že je to niečo ako jemný cheesecake,” hovorí Majo.

Flan je obľúbeným receptom v španielskej, ale aj v mexickej kuchyni. V každej z týchto kuchýň sa pripravuje podľa inej receptúry, ale my si ho dnes pripravíme podľa overeného a vyskúšaného receptu Maja alias Muža v zástere.

Recept (na 20 cm okrúhlu formu):

  • 200g kryštálového cukru
  • 50 ml vody
  • 4 vajíčka
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka
  • štipka soli
  • vanilka

Postup:

  • V panvici na miernom ohni skaramelizujeme cukor do jemne hnedej farby.
  • Počas karamelizovania cukor nemiešame, prípadne len premiešame krúžením panvice.
  • Do karamelu prilejeme vodu a karamel necháme za stáleho miešania drevenou vareškou roztopiť.
  • Karamel nalejeme do formy.
  • Ak máme formu s vyberacím dnom, obalíme ju zo spodnej strany alobalom, aby pri pečení karamel a plnka nevytekali.
  • Mascarpone metličkou vyšľaháme s vajíčkami.
  • Pridáme salko, smotanu na šľahanie, soľ a vanilku.
  • Vymiešame riedky krém, ktorý nalejeme na stuhnutý karamel.
  • Formu vložíme do vysokého pekáča s vodou.
  • Voda by mala siahať asi do polovice formy.
  • Flan dáme piecť do vyhriatej rúry na 170°C na horný dolný ohrev cca 50 minút.
  • Po upečení sa môže zdať, že je stále riedky, ale po vychladnutí úplne stuhne.
  • Vychladnutý flan dáme pred podávaním na niekoľko hodín do chladničky.
  • Stuhnutý dezert tenkým nožom jemne oddelíme od okrajov formy a vyklopíme na tanier.
  • Karamel počas pečenia zredol a po vyklopení môže časť stiecť, ale tak to má byť.
španielsky flan

Hneď, ako flan ochutnáte, sa vám jeho chuť bude rozplývať na jazyku 🙂

Ak by ste hľadali ešte nejaký recept inšpirovaný zahraničnou kuchyňou, tak si pozrite tento recept od Maja na portugalské Sonhos:

Recept Muža v zástere: Portugalské šišky “Sonhos” z odpaľovaného cesta

Želáme vám krásny a sladký víkend!

Foto: archív M.M.