Načítava sa

Hľadané slovo alebo výraz

Recept od Muža v zástere: Makovo-višňová zmrzlina

Zdieľať

Tento týždeň sme na našej facebookovej stránke mali krátku anketu s jedinou otázkou, a to, aká je vaša najobľúbenejšia zmrzlina. Ďakujeme, že ste sa zapojili. Odpovede boli rôzne od základnej vanilkovej, cez rôzne ovocné zmrzliny a sorbety až po lahodnú čokoládovú. V spolupráci s Majom alias Mužom v zástere sme si pre vás pripravili na júl zmrzlinový špeciál. Prvým zmrzlinovým receptom bude tradičná vanilková zmrzlina, ktorú si môžete ozvláštniť makom a višňami a získate chutné osvieženie a lahodný dezert zároveň. 

zmrzlina

Ingrediencie – Tradičná vanilková zmrzlina:

(základný recept)

  • 350 ml smotany na šľahanie
  • 400 ml mlieka
  • 4 žĺtky
  • 160 g kryštálového cukru
  • 1 čl vanilkových zrniečok (sušené alebo priamo z lusku)

Postup – Tradičná vanilková zmrzlina:

  • Do malého hrnca dáme smotanu, mlieko a cukor. Zohrejeme takmer do varu.
  • Medzitým v miske metličkou vyšľaháme žĺtky.
  • Nalejeme do nich asi 2 dcl horúcej mliečnej zmesi a vymiešame.
  • Žĺtky nalejeme do zvyšku mlieka a zohrievame, kým hmota jemne zhustne.
  • Hneď ako začne vrieť, odstavíme.
  • Po odstavení z tepla do hmoty zašľaháme vanilku.
  • Pripravenú hmotu prelejeme do misky a necháme vychladnúť. Občas premiešame.
  • Vychladnutú zmes dáme do mrazničky na cca 1 hodinu poriadne zachladiť.
  • Nakoniec ju vyšľaháme do peny, prelejeme do uzatváracej nádoby a dáme na niekoľko hodín zamraziť.

Táto tradičná vanilková zmrzlina poslúži ako základ pri príprave makovo-višňovej zmrzliny. Bude vám stačiť len polovica tejto zmesi a môžete si pripraviť hneď ďalší druh zmrzliny.

makovo-višňová zmrzlina

Ingrediencie – Makovo-višňová zmrzlina:

  • polovica vyšľahanej základnej zmrzliny pred zmrazením
  • 30 g mletého maku
  • 150 ml mlieka
  • odkôstkované čerstvé alebo zavárané višne

Postup – Makovo-višňová zmrzlina:

  • Mletý mak povaríme asi 10 minút v mlieku, kým poriadne napučí.
  • Necháme ho vychladnúť.
  • Makovú zmes a višne jemne primiešame do vyšľahanej zmrzliny pred zmrazením.
  • Nalejeme do uzatváracej nádobky a dáme zamraziť.

Dobrú chuť a krásne letné dni vám praje Majo a redakcia Svet ženy.

Štítky

Mohlo by sa vám páčiť

/* Sticky bottom */ - ukotvená reklama v spodnej časti webu /* Interstitial */ - reklama medzi preklikmi “Vignetova reklama”