Tento týždeň sme na našej facebookovej stránke mali krátku anketu s jedinou otázkou, a to, aká je vaša najobľúbenejšia zmrzlina. Ďakujeme, že ste sa zapojili. Odpovede boli rôzne od základnej vanilkovej, cez rôzne ovocné zmrzliny a sorbety až po lahodnú čokoládovú. V spolupráci s Majom alias Mužom v zástere sme si pre vás pripravili na júl zmrzlinový špeciál. Prvým zmrzlinovým receptom bude tradičná vanilková zmrzlina, ktorú si môžete ozvláštniť makom a višňami a získate chutné osvieženie a lahodný dezert zároveň.
Ingrediencie – Tradičná vanilková zmrzlina:
(základný recept)
- 350 ml smotany na šľahanie
- 400 ml mlieka
- 4 žĺtky
- 160 g kryštálového cukru
- 1 čl vanilkových zrniečok (sušené alebo priamo z lusku)
Postup – Tradičná vanilková zmrzlina:
- Do malého hrnca dáme smotanu, mlieko a cukor. Zohrejeme takmer do varu.
- Medzitým v miske metličkou vyšľaháme žĺtky.
- Nalejeme do nich asi 2 dcl horúcej mliečnej zmesi a vymiešame.
- Žĺtky nalejeme do zvyšku mlieka a zohrievame, kým hmota jemne zhustne.
- Hneď ako začne vrieť, odstavíme.
- Po odstavení z tepla do hmoty zašľaháme vanilku.
- Pripravenú hmotu prelejeme do misky a necháme vychladnúť. Občas premiešame.
- Vychladnutú zmes dáme do mrazničky na cca 1 hodinu poriadne zachladiť.
- Nakoniec ju vyšľaháme do peny, prelejeme do uzatváracej nádoby a dáme na niekoľko hodín zamraziť.
Táto tradičná vanilková zmrzlina poslúži ako základ pri príprave makovo-višňovej zmrzliny. Bude vám stačiť len polovica tejto zmesi a môžete si pripraviť hneď ďalší druh zmrzliny.
Ingrediencie – Makovo-višňová zmrzlina:
- polovica vyšľahanej základnej zmrzliny pred zmrazením
- 30 g mletého maku
- 150 ml mlieka
- odkôstkované čerstvé alebo zavárané višne
Postup – Makovo-višňová zmrzlina:
- Mletý mak povaríme asi 10 minút v mlieku, kým poriadne napučí.
- Necháme ho vychladnúť.
- Makovú zmes a višne jemne primiešame do vyšľahanej zmrzliny pred zmrazením.
- Nalejeme do uzatváracej nádobky a dáme zamraziť.
Dobrú chuť a krásne letné dni vám praje Majo a redakcia Svet ženy.