Čaro mrkvových koláčov som objavila len prednedávnom. Keď som túto Veľkú noc skúsila po prvýkrát upiecť mrkvové taštičky s domácim lekvárom, stretlo sa to s obrovským úspechom. Dovtedy som mrkvu používala výlučne len do polievok alebo pod sviečkovú či do šalátov. Bola som milo prekvapená, ako skvele chutí mrkva v dezerte. Ak ste takisto nadšencom mrkvových koláčov alebo ste ešte žiaden mrkvový dezert neskúšali, ponúkam vám skvelý tip – priamo od šikovného Muža v zástere. Jeho recept na šťavnatý mrkvový koláč s citrónovým krémom je neodolateľný. Postup je jednoduchý a nezaberie vám veľa času.
Ovocný krém môžete pripraviť aj z iných citrusových plodov, ako je pomaranč, limetka alebo mandarínka, ale citrónový krém dodá dezertu tú pravú sviežosť. Jeho príjemná kyselkavosť sa skvele dopĺňa s ďalšími ingredienciami mrkvového koláča. Potvrdzuje to aj samotný Marián alias Muž v zástere.
„Za mňa je najlepší v kombinácii s niečím citrónovým. Tak som spravil jeden z mojich najobľúbenejších krémov, a to Lemon curd, ktorý môžete použiť aj na iné koláče, torty alebo cheesecaky.“
Vyskúšajte aj tento recept od Muža v zástere: Vynikajúce plnené lievance z jemného cesta
Pri príprave mrkvového koláča je postup veľmi jednoduchý.
Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na horný a dolný ohrev cca 45 minút.
Medzitým si pripravíme citrónový krém, tzv. lemon curd. Vo vodnom kúpeli šľaháme metličkou vajíčka s cukrom a citrónovou šťavou, kým nám vznikne hustý krém. Trvá to asi 5 minút. Do horúceho krému zašľaháme maslo. Mierne vychladnutým krémom polejeme upečený vychladnutý koláč.
Krém má úžasnú konzistenciu a hneď po naliatí na koláč krásne tuhne. Nakoniec koláč môžeme ozdobiť pokrájanými pistáciami alebo inými orieškami.
A takto vyzerá hotový mrkvový koláč po prekrojení.
Pečiete doma nejaké mrkvové dobroty? Ak áno, aké? Nechajte nám komentár pod príspevkom. Budeme sa tešiť na vaše inšpirácie :).