Práve tieto dni sa lúky premenili na žlté koberce z nádherných púpav. Nemusia si na nej pochutiť len včely. Púpava je liečivá bylina a má všestranné využitie, nie nadarmo jej celý názov je Púpava lekárska. Dá sa spracovať a využiť vrátane korienkov, púpavových listov, stoniek, púčikov a žltých kvietkov. Prečítajte si zaujímavé tipy, čo všetko sa dá z púpavy pripraviť, aké blahodarné účinky má na ľudský organizmus aj praktické recepty z nej.
Korene púpavy sa zbierajú skoro na jar alebo až po odkvete na jeseň. Dajú sa sušiť a pražiť na kávu.
Listy obsahujú množstvo vitamínu C a kyselinu kremičitú. V kuchyni sa dajú využiť na prípravu čaju, octu, ale aj ako prísada do nátierok, polievok alebo do šalátov.
Kvety púpavy obsahujú flavonoidy, karotenoidy a silice. Najčastejšie sa z nich pripravuje med a sirup. Žlté okvetie stačí oddeliť od pevnej zelenej časti a použiť do šalátu, nátierok, na výrobu bylinkového masla. Púčiky sa dajú nakladať ako kapary.
Púpava má blahodarné účinky na organizmus. Pomáha najmä pri:
Viac o jej účinkoch sa dozviete aj v tomto videu od známej herbalistky Ivety Henzelyovej:
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Mohlo by vás zaujímať: Zaujímavé tipy, ako využiť orgován
Na prípravu budeme potrebovať:
Postup:
Tip redakcie: Mladé púpavové kvietky je ideálne zbierať na miestach, ktoré nie sú pri ceste, aby sme ich nemuseli umývať.
Za recept na púpavový med ďakujeme našej čitateľke Majke
Troška netradičný, ale zaujímavý je tip na púpavové kapary. Počuli alebo skúšali ste už?
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Foto: Viera Horňáková