Načítava sa

Hľadané slovo alebo výraz

Zdieľať

Práve tieto dni sa lúky premenili na žlté koberce z nádherných púpav. Nemusia si na nej pochutiť len včely. Púpava je liečivá bylina a má všestranné využitie, nie nadarmo jej celý názov je Púpava lekárska. Dá sa spracovať a využiť vrátane korienkov, púpavových listov, stoniek, púčikov a žltých kvietkov. Prečítajte si zaujímavé tipy, čo všetko sa dá z púpavy pripraviť, aké blahodarné účinky má na ľudský organizmus aj praktické recepty z nej. 

Od koreňa až po púčik

púpava od korienka až po kvet

Korene púpavy sa zbierajú skoro na jar alebo až po odkvete na jeseň. Dajú sa sušiť a pražiť na kávu.

Listy obsahujú množstvo vitamínu C a kyselinu kremičitú. V kuchyni sa dajú využiť na prípravu čaju, octu, ale aj ako prísada do nátierok, polievok alebo do šalátov.

Kvety púpavy obsahujú flavonoidy, karotenoidy a silice. Najčastejšie sa z nich pripravuje med a sirup. Žlté okvetie stačí oddeliť od pevnej zelenej časti a použiť do šalátu, nátierok, na výrobu bylinkového masla. Púčiky sa dajú nakladať ako kapary.

Najznámejšie účinky púpavy

Púpava má blahodarné účinky na organizmus. Pomáha najmä pri:

  • žalúdočných ťažkostiach,
  • chorobách pečene a žlčníka,
  • anémii a prečistení organizmu,
  • únave a slabosti,
  • kvet púpavy je nápomocný pri liečbe chorôb dýchacích ciest a podporuje vykašliavanie.

Viac o jej účinkoch sa dozviete aj v tomto videu od známej herbalistky Ivety Henzelyovej:

Tipy na recepty z púpavy

Púpavový sirup

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Kultúra Stolovania (@kultura_stolovania)

Mohlo by vás zaujímať: Zaujímavé tipy, ako využiť orgován 

Púpavový med

Na prípravu budeme potrebovať:

  • 400 ks púpavových hlávok
  • 2 l vody
  • 3 citróny
  • 2kg cukru

Postup:

  • Púpavy, nakrájaný citrón na krúžky varíme vo vode 25 minút.
  • Potom zmes odstavíme a na 24 hodín necháme postáť.
  • Na druhý deň scedíme cez gázu a do šťavy pridáme 2kg cukru.
  • Varíme približne 3 hodiny na miernom ohni, kým nám vznikne med (môže byť redší ako klasický med, ktorý poznáme, preto je vhodné variť troška dlhšie)
  • Hotový med nalejeme do pripravených zaváraninových fľašiek a poriadne uzavrieme.

Tip redakcie: Mladé púpavové kvietky je ideálne zbierať na miestach, ktoré nie sú pri ceste, aby sme ich nemuseli umývať.

púpavové kvietky

Za recept na púpavový med ďakujeme našej čitateľke Majke

Púpavové kapary

Troška netradičný, ale zaujímavý je tip na púpavové kapary. Počuli alebo skúšali ste už?

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dida | Divoké bylinky (@divokastrava)

Foto: Viera Horňáková

Štítky
/* Sticky bottom */ - ukotvená reklama v spodnej časti webu /* Interstitial */ - reklama medzi preklikmi “Vignetova reklama”