Načítava sa

Hľadané slovo alebo výraz

Šiesty ročník Týždňa slovenského filmu bude online

Zdieľať

Fanúšikovia slovenskej kinematografie si tento rok budú môcť pozrieť online prehliadku snímok ocenených národnou filmovou cenou Slnko v sieti za rok 2019. 

Súčasná pandemická situácia spôsobila, že organizátori Slovenská filmová a televízna akadémia a Slovenský filmový ústav museli šiesty ročník Týždňa slovenského filmu presunúť do online priestoru. Pôvodne plánovaný sprievodný program, ako diskusné panely, semináre, besedy či projekcia so živou hudbou, sa z dôvodu neistej situácie počas núdzového stavu presúvajú na neskorší termín, o ktorom budú organizátori vopred informovať.

Pôvodný program – 47 celovečerných a krátkych filmov bolo potrebné zredukovať. Organizátori sa rozhodli pre jednoduché a korektné riešenie.

„Premietneme všetky filmy, ktoré dostali aspoň jednu národnú filmovú cenu Slnko v sieti za rok 2019,“ hovorí programový dramaturg Miro Ulman.

Milan Ondrík, Zuzana Konečná, Anna Geislerová, Gregor Hološka a ďalší sa objavia v snímkoch vybraných siedmich víťazných filmoch. Program tohtoročnej filmovej prehliadky tvorí – Nech je svetlo Marka Škopa, Amnestie Jonáša Karáska, Hodinárov učeň Jitky Rudolfovej, Punk je hned! Juraja Šlauku, Loli paradička Richarda a Víťa Staviarskych, Dobrá smrť Tomáša Krupu a animovaný film Šarkan Martina Smatanu. Maratón doplní kultová digitálne reštaurovaná komédia Utekajme, už ide! (1986) Dušana Rapoša pri príležitosti udelenia ceny Slnko v sieti Milanovi Lasicovi za Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre.

„Jedným z dôvodov, prečo by si diváci mali filmy pozrieť je, že Týždeň vo svojej redukovanej podobe ponúka to najlepšie z vlaňajších domácich premiér, a to nielen podľa členov Slovenskej filmovej a televíznej akadémie. Určite stojí za to si ich pozrieť a presvedčiť sa, že slovenský film je tu a je v dobrej kondícii,“ uzatvára Ulman.

Týždeň slovenského filmu sa uskutoční od 20. októbra 2020 na stránkach www.tyzdenfilmu.sk, www.kino-lumiere.sk a www.dafilms.sk.

Partnerom slovenského filmu je Prvá stavebná sporiteľňa. Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond.

Tlačová správa

zdroj: bewellmedia.sk

Štítky

Mohlo by sa vám páčiť