Pripravte si spolu s nami tvarohovú pochúťku. Oceníte prípravu – rýchly a jednoduchý koláč, pri ktorom nemusíte dlho stáť. A zároveň aj chuť – tvaroh a maliny jednoducho patria k sebe. Ak máte radi tvarohové koláče, tak tento hrnčekový tvarohový koláč s malinami určite vyskúšajte!
Recept
Foto: z archívu Viery Horňákovej
Na menší plech budeme potrebovať:
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 hrnček práškového cukru
- 1/2 hrnčeka repkového oleja
- 1/2 hrnčeka vlažnej vody
- 1 vajce
Plnka:
- 500 g hrudkovitého tvarohu (ak vám radšej vyhovuje jemný, tak použite ten)
- 2 vajcia
- 2 balíky vanilkového cukru
- citrónová kôra
- maliny (môžete použiť aj iné ovocie, napríklad černice, čučoriedky)
- podľa potreby smotana (ak bude plnka tuhšia, doplňte do nej podľa konzistencie kyslú smotanu)
Nesmie chýbať tip na tvarohovú klasiku: Strúhaný tvarohový koláč
Postup:
- Do misky nasypeme múku s kypriacim práškom do pečiva.
- Pridáme cukor, prilejeme tekuté ingrediencie a vajce.
- Poriadne premiešame, stačí ručne, aby neboli v ceste hrudky.
- Cesto je také tuhšie, ale to je v poriadku, tak to má byť.
- Medzitým si pripravíme plnku. Zmiešame tvaroh s cukrom a vajíčkami. Pridáme trocha citrónovej kôry. Podľa potreby pridáme smotanu.
- Na plech vystlatý papierom na pečenie vylejeme 2/3 cesta.
- Na cesto vylejeme tvarohovú plnku.
- Poukladáme na ňu maliny.
- Na vrch už len miestami rozlejeme zvyšnú tretinu cesta a dáme piecť.
- Pečieme pri 175° približne 30 – 40 minút. Vrch cesta bude mierne zlatistý.
- Keď koláč vyberieme, môžeme ho ešte posypať práškovým cukrom.
- Vychladnutý nakrájame a podávame.
Vyskúšajte aj tento hrnčekový koláč:
Hrnčekový čučoriedkový koláč, ktorý vám spríjemní deň