Vedeli ste, že cvikla sa nazýva aj ako „krvavé zlato“? Je to vďaka množstvu prospešných látok, ktoré obsahuje. Aj keď sa jej využitie v kuchyni spája predovšetkým s receptmi na slano, mnohí poznajú jej čaro aj v sladkej verzii. Cvikla dodáva dezertom vláčnosť a zároveň nádhernú farbu. A čo sa týka chuti, odolali by ste kombinácii cvikla, čokoláda a svieže ovocie? Ak nie, pripravte si chuťové poháriky, servírujeme cviklovo-čokoládový koláč s mangovým pudingom podľa Maja alias Muža v zástere. Tento lahodný cviklový koláč poteší nielen vegánov.

Recept:
- 500 g cvikle (ja používam tú predvarenú vákuovo balenú)
- 200 g 80% čokolády
- 20 g kakaa
- 100 g oleja
- 120 g cukru
- 150 g špaldovej hladkej múky
- 100 g vody
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1/2 balíka Zlatého klasu
- mrazené ovocie (maliny, čučoriedky, černice)
Vyskúšajte aj ďalšie recepty na dezerty s čokoládou:
Postup:
- Najprv cviklu rozmixujeme ponorným mixérom.
- Potom ju vyšľaháme s roztopenou čokoládou, kakaom, cukrom, olejom, vodou a primiešame múku s kypriacim práškom a Zlatým klasom.
- Cesto nalejeme do papierom vystlanej tortovej formy alebo na malý plech.
- Zatlačíme do neho mrazené ovocie a dáme piecť na 180°C približne 40 minút.
- Nakoniec, keď je koláč vychladnutý, natrieme ho domácim džemom a mangovým pudingom.

Mangový puding:
- 200 g mangového pyré – pokojne môžete použiť z kapsičky
- 1/2 balíka Zlatého klasu
- 1 dcl vody
- 1 PL cukru
Postup:
- Vo vode rozmiešame Zlatý klas a cukor.
- Pyré zohrejeme v malom hrnci a do neho prilejeme vodu so Zlatým klasom a uvaríme hustý puding.
- Ten ešte teplý natrieme na koláč a necháme stuhnúť.
Foto: z archívu M.M.