Načítava sa

Hľadané slovo alebo výraz

Recept Muža v zástere: Cviklovo-čokoládový vegánsky koláč s mangovým pudingom

Zdieľať

Vedeli ste, že cvikla sa nazýva aj ako „krvavé zlato“? Je to vďaka množstvu prospešných látok, ktoré obsahuje. Aj keď sa jej využitie v kuchyni spája predovšetkým s receptmi na slano, mnohí poznajú jej čaro aj v sladkej verzii. Cvikla dodáva dezertom vláčnosť a zároveň nádhernú farbu. A čo sa týka chuti, odolali by ste kombinácii cvikla, čokoláda a svieže ovocie? Ak nie, pripravte si chuťové poháriky, servírujeme cviklovo-čokoládový koláč s mangovým pudingom podľa Maja alias Muža v zástere. Tento lahodný cviklový koláč poteší nielen vegánov.  

cviklový koláč
Recept:

  • 500 g cvikle (ja používam tú predvarenú vákuovo balenú)
  • 200 g 80% čokolády
  • 20 g kakaa
  • 100 g oleja
  • 120 g cukru
  • 150 g špaldovej hladkej múky
  • 100 g vody
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1/2 balíka Zlatého klasu
  • mrazené ovocie (maliny, čučoriedky, černice)

Vyskúšajte aj ďalšie recepty na dezerty s čokoládou:

Postup:

  • Najprv cviklu rozmixujeme ponorným mixérom.
  • Potom ju vyšľaháme s roztopenou čokoládou, kakaom, cukrom, olejom, vodou a primiešame múku s kypriacim práškom a Zlatým klasom.
  • Cesto nalejeme do papierom vystlanej tortovej formy alebo na malý plech.
  • Zatlačíme do neho mrazené ovocie a dáme piecť na 180°C približne 40 minút.
  • Nakoniec, keď je koláč vychladnutý, natrieme ho domácim džemom a mangovým pudingom.

cviklový koláč

Mangový puding:

  • 200 g mangového pyré – pokojne môžete použiť z kapsičky
  • 1/2 balíka Zlatého klasu
  • 1 dcl vody
  • 1 PL cukru

Postup:

  • Vo vode rozmiešame Zlatý klas a cukor.
  • Pyré zohrejeme v malom hrnci a do neho prilejeme vodu so Zlatým klasom a uvaríme hustý puding.
  • Ten ešte teplý natrieme na koláč a necháme stuhnúť.

Foto: z archívu M.M.

/* Sticky bottom */ - ukotvená reklama v spodnej časti webu /* Interstitial */ - reklama medzi preklikmi “Vignetova reklama”