Načítava sa

Hľadané slovo alebo výraz

Recept Muža v zástere: Jablkový páj

Zdieľať

Sú koláče, ktorých výhodou je to, že ak máte pripravené cesto, viete ich spraviť nasladko alebo naslano. Jedným z nich je koláč s názvom páj. Jeho sladká verzia si získala popularitu v Amerike, kde známy American Apple Pie sa pripravuje dodnes ako tradičný jablkový koláč a je súčasťou rôznych sviatkov. Krehké cesto rozdelené na dva pláty a medzi nimi lahodná vrstva šťavnatých jabĺk. S vrchným plátom cesta sa môžete vyhrať, urobiť mriežky, vykrajovať lístky alebo iné vzory. Je to pastva pre oči aj chuťové poháriky. Pripravte si ho spolu s nami podľa receptu Maja alias Muža v zástere.

jablkový páj

Foto: z archívu Muža v zástere

Ingrediencie na Jablkový páj (na 25 cm formu)

Na cesto budeme potrebovať:

  • 350 g hladkej múky T650 alebo 00
  • 20 g kryštálového cukru
  • 1/4 čl soli
  • 250 g masla
  • 60 g vody
  • 1 vajíčko na potretie

Na plnku budeme potrebovať:

  • 700 g ošúpaných jabĺk
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 120 g hnedého cukru
  • 1 škoricový cukor
  • 1 čl mletého sušeného zázvoru
  • 70 g hladkej múky

Vyskúšajte aj tieto 3 skvelé recepty podľa Maja s jablkami:

Postup:

  • V mise od robota zmiešame múku, soľ a cukor.
  • Pridáme na malé kocky pokrájané studené maslo a plochým nástavcom vymiešame jemnú mrveničku.
  • Nakoniec pridáme studenú vodu a rýchlo vymiesime hutné cesto.
  • Stačí miesiť pár sekúnd, len pokým sa cesto spojí.
  • Cesto vyklopíme na pracovnú dosku, vytvarujeme z neho 2 rovnaké bochníky, zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 1 hodinu.
  • Medzitým jablká zbavíme jadierok, ošúpeme a postrúhame alebo pokrájame na hrubšie plátky.
  • Jablká pokvapkáme citrónovou šťavou a zamiešame.
  • V miske si zmiešame múku, cukor, škoricový cukor a zázvor.
  • Zmes nasypeme na jablká a rovnomerne ich v nej obalíme.
  • Jednu časť cesta rozvaľkáme natenko do kruhu.
  • Opatrne ho namotáme na valček a prenesieme na formu. Cesto popritláčame na okraje formy. Nadbytočné cesto odrežeme.
  • Druhé cesto rovnako vyvaľkáme a narežeme na cca 2 cm prúžky.
  • Na cesto vo forme navrstvíme jablká.
  • Na jablká naukladáme pásiky cesta a vytvoríme mriežku. Pozrite si Majov video návod, ako pripraviť mriežku.
  • Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 190°C na cca 40 minút, kým vrch koláča zhnedne.
    • Tip od Maja: Aby sa spodné cesto rýchlejšie upieklo a nerozmočilo sa od jabĺk, dajte spolu s rúrou vyhriať aj plech na pečenie, na ktorý potom koláč položíte :).
Štítky
/* Sticky bottom */ - ukotvená reklama v spodnej časti webu /* Interstitial */ - reklama medzi preklikmi “Vignetova reklama”