Aké jedlá vám napadnú, keď sa povie jeseň? Určite mi dáte za pravdu, že k tomuto ročnému obdobiu neodmysliteľne patria osie hniezda. S poriadnou dávkou škorice, ktorá prebudí všetky zmysly. To by nebol Majo alias Muž v zástere, aby klasickému receptu nedodal to svoje čaro. Aj teraz sa mu to podarilo. Všetko, čo jeseň ponúka – jablká, orechy, škorica, spojil do ďalšieho skvelého receptu, ktorým sa môžete inšpirovať a pripraviť si tak s nami orechovo-škoricové osie hniezda s jablkami.
Osie hniezda – cesto:
- 160 g kvásku Lievito Madre
- 1 vajíčko
- 1 žĺtok
- 130 g kryštálového cukru
- 170 ml mlieka
- 150 g masla
- 500 g hladkej múky
- štipka soli
Plnka:
- 150 g masla
- 150 g mletých orechov
- 100 g práškového cukru
- 3 balenia škoricového cukru
- 5 jabĺk
-
-
Osie hniezda poukladáme s odstupom na papierom vyložený plech, prikryjeme a necháme asi 1,5 hodiny podkysnúť.
-
-
Vykysnuté osie hniezda potrieme vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na horný dolný ohrev cca 25-30 minút.
Postup:
- V kuchynskom robote vymiešame čerstvo nakŕmený a vykysnutý kvások, vajíčko, žĺtok, mlieko a cukor.
- Pridáme múku so štipkou soli a miesime, kým sa ingrediencie spoja.
- Nakoniec pridáme po častiach zmäknuté maslo a vymiesime hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misy. Môže to trvať niekoľko minút.
- Cesto prikryjeme a necháme vykysnúť na kuchynskej linke cca 8-10 hodín.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 5 mm.
- Cesto potrieme zmäknutým maslom.
- V miske si zmiešame orechy so škoricovým a práškovým cukrom.
- Zmes nasypeme na maslo.
- Jablká prerežeme na polovicu, vyrežeme stred a postrúhame na tenučké plátky.
- Jablkové plátky nahusto poukladáme na cesto, zrolujeme ho a pokrájame na asi 3 cm široké kolieska.
- Osie hniezda poukladáme s odstupom na papierom vyložený plech, prikryjeme a necháme asi 1,5 hodiny podkysnúť.
- Vykysnuté osie hniezda potrieme vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na horný dolný ohrev cca 25-30 minút.
Pozrite si aj Majov video postup:
Keď sme už pri tých jesenných receptoch, nevynechajte určite ani tento: Jesenná orechová roláda s jablkami a tvarohom podľa Maja
Foto, video: Marián Myjavec