Načítava sa

Hľadané slovo alebo výraz

Recept na škoricovníky, ktoré dlho neostanú na stole

Zdieľať

Receptom z kysnutého cesta som sa dlho vyhýbala. Mala som predstavu, že je to veľmi náročné pracovať s týmto typom cesta. Predsa, pri každodenných povinnostiach je jednoduchšie pripraviť niečo sladké spôsobom všetko dať do misy, premiešať, vyliať na plech a piecť. V poslednej dobe však na mňa zovšadiaľ vykúkali škoricové hniezda, a tak som neodolala ani ja. 

Pri hľadaní receptov na škoricové hniezda som natrafila na tento a troška si ho prispôsobila. Výsledok bol taký, že počas jedného týždňa som ich piekla dvakrát, lebo stále zmizli ako gáfor.

Vyskúšajte recept na: Makové lupačky ako z detstva

Na škoricovníky budete potrebovať:

  • 550 g hladkej špaldovej múky – môžete použiť aj klasickú, z tej potom stačí len 500g
  • 100 g masla
  • 50 g kryštálového cukru
  • 300 ml mlieka
  • 1 sušené droždie
  • 1 vajíčko
  • 100 g masla
  • 3 balenia škoricového cukru

Postup:

  • Prihrejeme mlieko a rozpustíme v ňom maslo. Pozor, mlieko nesmie vrieť. Pridáme droždie.
  • Do misy dáme múku, štipku soli, cukor, prilejeme teplé mlieko s maslom, sušené droždie a vajíčko.
  • Začneme hniesť cesto robotom alebo ručne.
  • Cesto by malo byť kompaktné a nelepiť sa na steny misky.
  • Keď ho máme hotové, poprášime múkou, prikryjeme ho utierkou a na teplom mieste necháme postáť 10 minút.
  • Zatiaľ si rozpustíme maslo a zmiešame so škoricovým cukrom.
  • Cesto si rozvaľkáme na podložke, približne 30×60 cm.
  • Potrieme maslovo-škoricovou zmesou a začneme rolovať.
  • Nakrájame na 2-3 cm slimáky a ukladáme na plech. Cesto vystačí na približne 20 kúskov.
  • Slimáky necháme na plechu postáť ešte približne 25 minút.
  • Nepotierame pred pečením ničím.
  • Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170° približne 20 minút.
  • Po vybratí by mali byť mäkké ako pavučinka.
  • Kto chce, môže si na nich pripraviť vanilkovú polevu. Ja to zvyknem pripravovať ako vanilkový puding, len pridám viac mlieka, aby to bolo redšie.

Dobrú chuť!

Máte aj vy nejaký svoj obľúbený recept na škoricovníky? Sem s ním :). Napíšte nám do komentára. 

Štítky

Mohlo by sa vám páčiť