Vianočné pečenie neodmysliteľne patrí k prípravám na Vianoce. Niekto sa drží tradičných receptov, ktoré sa dedia z pokolenia na pokolenie. Iní radi experimentujú a skúšajú nové recepty či ingrediencie. Ak ešte nemáte nič napečené a rozmýšľate čo tento rok, tak možno sa inšpirujete.
Náročnosť: jednoduché
Čas prípravy: asi 20 minút
Celkový čas prípravy: asi 40 minút
Vystačí na: asi 50 kusov
Prísady:
Na cesto:
Na krém:
Na ozdobenie:
• 1 balíček Polevy de Luxe extra tmavej Dr. Oetker
• asi 50 polovičiek vlašských orechov
Okrem toho potrebujeme:
• okrúhlu formičku na vykrajovanie (ø 4 cm)
• plechy na pečenie
• elektrický ručný šľahač
Príprava:
1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kakaom, orechmi, cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme maslo a žĺtok a ručne vypracujeme na hladké cesto. Z cesta pomocou váľka vyvaľkáme plát a formičkou povykrajujeme kolieska. Kolieska rozložíme na plechy vyložené papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Čas pečenia: asi 8 minút
2. Pečivo necháme vychladnúť.
3. Na prípravu krému v mise vyšľaháme maslo elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme cukor, žĺtky a rum a vyšľaháme dohladka. Krémom zlepíme vždy dve kolieska k sebe a odložíme do chladničky stuhnúť.
4. Polevu rozpustíme podľa návodu na obale a povrch koliesok v nej namočíme. Ihneď ozdobíme polovicou orechov a necháme stuhnúť.
TIP: Tortičky uchovávame v chlade.
Ako na linecké pečivo? Tradičný recept aj netradičné rady, ako upiecť skvelé dobroty
Prísady:
Na korpus:
Na krém:
Na ozdobenie:
POSTUP
Ovsenú a mandľovú múku zmiešame s cukrom, perníkovým korením a roztopeným, čiastočne vychladnutým maslom. Tortovú formu (priemer 20 cm) vymastíme maslom a na jej dno vtlačíme mandľovo-ovsenú zmes. Vo väčšej miske vymiešame tvarohy s ricottou dohladka. Postupne zašľaháme obe vajíčka a cukor. Približne tretinu krému nalejeme na korpus a do zvyšného krému vmiešame perníkové korenie. Teraz do tortovej formy nalejeme aj zvyšný krém a opačným koncom lyžice môžeme krém jemne premiešať – docielime tak mramorového efektu.
Cheesecake pečieme pri teplote 170°C približne 50 minút. Do rúry dáme spolu s cheesecakom aj menší plech s vodu – vyparovanie vody zabezpečí, aby sa cheesecake piekol rovnomerne. Po dopečení (v strede sa môže cheesecake jemne triasť) ho necháme ešte aspoň 20 minút v pootvorenej rúre. Následne ho necháme ešte schladnúť na kuchynskej linke a na noc ho odložíme vychladiť do chladničky. Na druhý deň ho ozdobíme nakrájanou Barebells tyčinkou, rozomletými perníčkami a môžeme podávať.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
Na 1 kúsok, cheesecake rozkrájame na 10 častí
pripravila: Simona Malková_
Veľmi jednoduchý perník, ktorý je vláčny vďaka banánom a keď sa trochu pohráte so zdobením, vzniknú vám títo milí sobíci.
Potrebujete tieto prísady:
Postup:
Najprv si pomelieme ovsené vločky, následne do mixéra pridáme banány, žĺtka, Milkshake, kakao, proteín a korenie, škoricu, sladidlo
Bielka vyšľaháme do tuhého snehu a opatrne ich primiešame do cesta, pridáme kypriaci prášok.
Pečieme v 24 x 24 cm forme na pečenie cca 35 minút na horný a dolný ohrev na 180 stupňov
Ozdobíme praclíkmi, čokoládkou a lentilkou, prípadne budú výborné, aj keď sa polejú čokoládou
Výborný kokosovo vanilkový cheesecake v tvare Santovej čiapky. Vynikajúci a chutný koláčik, ktorý si môžete pripraviť na viac spôsobov. Môžete ho upiecť v kruhovej forme a vyrezať kruhy, kde okrajové časti využijete do dezertu v pohárikoch, prípadne v štvorcovej forme a koláčik nakrájať na kocky, čím využijete každý kúsok. Vďaka jahode a šľahačke vytvoríte pravý vianočný koláčik.
Korpus:
Vrchná časť:
Ozdoby:
Postup:
Pomelieme si ovsené vločky a zmiešame s ostatnými surovinami na korpus, dáme do cca 20 cm formy na pečenie (aj s papierom na pečenie) a pečieme približne 10 minút.
Zmiešame všetky suroviny na vrchnú časť, a nalejeme na predpečený korpus, pečieme ešte cca ďalších 30- 40 minút (stred sa ešte môže mierne triasť, prípadne sa lesknúť, on ešte stuhne po vychladnutí).
Necháme ho vychladnúť pri otvorených dvierkach v rúre, potom pri izbovej teplote a až potom v chladničke – aby nepopukal.
Z upečeného cheesecaku som vykrajovátkom na linecké koláčiky vykrojila kruhovité „čiapočky“. Avšak vznikne veľa „odpadu“, ktorého je škoda. Dá sa navrstviť do ozdobných pohárov, ak však chcete využiť každý kúsok koláčiku, odporúčam ho piecť v štvorcovej forme a nakrájať ho na pravidelné kocky.
– Ozdobíme šľahačkou a jahodou, prípadne práškovým cukrom na efekt „snehu“
Recept pripravila: Andrea Šírová, www.fitandrea.sk, IG:@fit.and.rea
Náročnosť: jednoduchá príprava
Čas prípravy: asi 20 minút
Čas pečenia: asi 35 minút
Vystačí na: asi 12 porcií
Prísady:
Na cesto:
Na náplň:
Na ozdobenie:
Ešte potrebujeme:
Príprava:
Na prípravu cesta v mise vyšľaháme z bielkov tuhý sneh. V inej mise vyšľaháme žĺtky s cukrom elektrickým ručným šľahačom nastaveným na najvyšší stupeň do peny. Do žĺtkovej zmesi striedavo metličkou primiešavame múku zmiešanú s kypriacim práškom a sneh a vymiešame dohladka. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: stupeň 2
Čas pečenia: asi 35 minút
Korpus necháme vychladnúť.
Na prípravu náplne dáme variť 200 ml mlieka. Medzičasom zmiešame 100 ml mlieka, žĺtok a cukor so Zlatým klasom. Do vriaceho mlieka vlejeme pripravenú zmes, ktorú za stáleho miešania varíme asi 1 minútu. Odstavíme, pridáme orechy a za občasného miešania necháme vychladnúť. Potom do Zlatého klasu zašľaháme maslo.
Korpus raz pozdĺžne prekrojíme. Spodnú časť potrieme polovicou náplne a prikryjeme vrchným dielom. Zvyšnou náplňou potrieme povrch torty.
Na ozdobenie vyšľaháme šľahačku s mliekom podľa návodu na obale. Šľahačkou potrieme okraje a povrch torty. Dozdobíme lieskovými orieškami a orieškami v čokoláde.
TIP: Na torte môžeme vytvoriť karamelovú pokrývku, keď ho posypeme Trstinovým cukrom karamelovým Dr. Oetker.
Zdroj textu a foto: Divino