Načítava sa

Type to search

Trápi vás potravinová intolerancia? Poradíme vám

Viera Horňáková
Zdieľať

Problémy s trávením, nafukovanie, bolesť brucha, kŕče, ale aj únava či kožné problémy. Za tým všetkým môže byť práve potravinová intolerancia. Uvedené príznaky sprevádzajú aj iné ochorenia, preto kým spozorujeme súvislosť medzi zhoršeným trávením a určitými druhmi potravín, diagnostikovanie potravinovej intolerancie trochu trvá.

potravinová intolerancia

Foto: pexels.com

Často krát sa stáva, že pojmy potravinová intolerancia a potravinová alergia sa zamieňajú. Kým reakcia pri alergii je takmer okamžitá, tak pri intolerancii to trvá dlhšie. Prečo vôbec problém intolerancie existuje, či sa jej dá nejako predísť, aké ťažkosti spôsobuje, koho vyhľadať v rámci odbornej pomoci, ako sa nastavuje liečba pri intolerancii. Na tieto a ďalšie otázky odpovedala RNDr. Elena Tibenská, PhD. zo spoločnosti Medirex, ktorá pracuje ako laboratórna imunologička a medicínska riaditeľka laboratórií Medirex.

Téma intolerancie rezonuje v poslednej dobe. Mnohí si ju mýlia s alergiou. Čo je vlastne intolerancia? Čo ňou označujeme?

V pravom zmysle slova je potravinová intolerancia nežiadúca reakcia organizmu na potraviny, ktorá nie je spôsobená imunitným systémom, ale chýbaním alebo nedostatočnou funkciou enzýmov. Najčastejšie ide o Histamínovú alebo Laktózovú intoleranciu, teda neschopnosť organizmu štiepiť alebo odbúravať histamín, prípadne laktózu. Pojem potravinová intolerancia sa zaužíval aj v spojitosti s reakciou na potraviny, ktoré síce sú spôsobené imunitným systémom, nejde však o klasickú alergiu (spôsobenú tzv. imunoglobulínom E – IgE) ale inými imunitnými mechanizmami – správne by sme tieto reakcie mali nazývať „oneskorená alergická reakcia“ alebo „non-IgE potravinová alergia“. Asi najpodstatnejší rozdiel medzi „klasickou“ a „oneskorenou“ reakciou je v tom, ako rýchlo po požití potravy sa prejavia príznaky.

Ako vôbec ľudia zistia, že trpia nejakou intoleranciou? Na koho sa majú obrátiť?

Väčšinou sa problém prejaví tráviacimi ťažkosťami, bolesťami brucha, výnimkou však nie sú ani netypické prejavy. Popisované sú bolesti hlavy až migrény, kožné prejavy a iné. Pacient by mal vždy začať u svojho všeobecného lekára, ktorý môže urobiť základné vyšetrenia a následne nasmerovať pacienta ďalej ku gastroeneterológovi, prípadne imunológovi.

kŕče a tráviace problémy

Čím to je, že toľko ľudí rieši problém intolerancie (životospráva, stres,..)?

Príčin môže byť mnoho: zdedená predispozícia, životospráva, stres, nepravidelné stravovanie, nevhodná skladba potravín, nekvalitné potraviny či experimentovanie s inokrajnou kuchyňou. Prejavy intolerancie spôsobujú diskomfort, čo prijme človeka k riešeniu problému.

Dá sa intolerancii nejako predísť?

Možno konzumáciou čo najčerstvejších a lokálnych potravín. Aj keď to možno znie trochu „hipstersky“, je jednoznačne najlepšie jesť to, čo rastie u nás, aby bolo aj ovocie a zelenina čo najmenej chemicky ošetrovaná. Konzumáciou rôznych polotovarov dostávame do organizmu veľa rôznych „éčok“ a iných chemických látok, ktoré nie vždy náš organizmus toleruje, prípadne je schopný ich tolerovať len do určitej miery.

zelenina

Foto: pexels.com

S akými ťažkosťami ľudia navštívia odbornú pomoc?

Bolesti brucha, nafukovanie, zmena konzistencie stolice, kožné prejavy, ktoré nie sú estetické alebo bolia či svrbia. Impulzom k vyšetreniu môže byť výskyt diagnostikovanej intolerancie u člena rodiny.

Ktorým príznakom by sme mali venovať pozornosť a začať intoleranciu riešiť ako zdravotný problém s vyhľadaním odbornej pomoci?

Závažný príznak je iste, ak nám po jedle netrávi, máme pretrvávajúci pocit plnosti, bolesti brucha, plynatosť či hnačky. Ak sme po jedle viac unavení ako keby sme hladovali. Fľaky či vyrážky na pokožke.

Aké najčastejšie intolerancie sa u ľudí objavujú?

Najčastejšie je to asi intolerancia na mlieko, či už vo forme laktózovej intolerancie alebo alergie na bielkovinu kravského mlieka, veľmi často sa však stretávame aj s histamínovou intoleranciou, ktorá je zákerná najmä v tom, že sa pri nej nevieme dopátrať ku konkrétnej potravine, diétu treba nastavovať veľmi individuálne a aj po jej nastavení sa môže stať, že tolerovanie závisí od spôsobu prípravy jedla, v niektorých prípadoch dokonca od výrobcu a pôvod potraviny. Raz človek potravinu toleruje a inokedy mu spôsobí problém.

Foto: pexels.com

Aký je postup pri liečbe intolerancie?

Najlepším spôsobom je problematickú potravinu, ak sa ju podarí identifikovať, vylúčiť. Niekedy je to ale naozaj problém, pretože dopátrať sa až k problematickej potravine môžeme prirovnať priam k detektívnej práci. Odporúča sa viesť si tzv.potravinový denník a v prípade intolerancií si všímať aj oneskorené reakcie, teda nie len, čo som jedol pre 1 – 2 hodinami ale napr. aj včera. Možno najjednoduchšia je v tomto prípade laktózová intolerancia, pri ktorej treba vylúčiť „len“ čerstvé mlieko a výrobky z neho, veľmi často však dochádza k zámene laktózovej intolerancie a alergie na mlieko, pri ktorej treba vynechať všetky produkty z mlieka, teda aj syry, jogurty a pod., ale napr. aj rôzne keksíky a všetko, kde sa nachádza kazeín ako zložka mlieka.

Čo sa môže stať, ak človek danú intoleranciu nerieši? Aké sú riziká?

Zdravotné problémy samozrejme môžu pretrvávať, organizmus sa môže dostať do stavu „permanentného“ zápalu, a okrem klasických príznakov sa môže spustiť iné vážnejšie ochorenia.

Tags:

Mohlo by sa vám páčiť

2 komentáre

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *