Nie nejak plánovane, ale keď sa nad tým zamyslím, tak mi v lete prirodzenie viac chutia ľahšie a studenšie jedlá. Viac šalátov, jogurtov a zmrzliny a menej polievok, teplých nápojov, či ťažkých mäsitých jedál. Veľa jedál, čo obsahujú surovú aj spracovanú zeleninu, keďže je v sezóne, ale zas aj veľa ovocia a ovocných koláčov. (úsmev)
Bohužiaľ jednoznačne ten, čo priberá. Jem síce „ľahšie“ jedlá, ale v lete chodíme veľa po výletoch a dovolenkách a tam chcem neustále skúšať nové jedlá, potraviny a iné gastronomické pokušenia, čo sa odráža na mojej váhe. Paradoxne som vždy najchudšia cez Vianoce, čo je divné (smiech).
Inšpirujte sa Recept podľa Muža v zástere: Espresso Tonic
Jednoznačne to, že zelenina a ovocie sú v sezóne a majú chuť! Na rozdiel od zvyšnej časti roka. Keďže som mašktná, najradšej pripravujem v lete aj v zime rôzne koláče a sladkosti. V lete prevažne ovocné.
Čokoláda. Ale v lete sa topí… Takže v lete je to čokoládová zmrzlina, alebo ovocie poliate čokoládou 😀
Závisí od toho, na čo máte tú chuť. Ak máte chuť na šalát s vajíčkami na tvrdo, tak toho si môžete dopriať pomerne veľké množstvo. Ak je to chuť na piňa coladu, či langoš, to už je horšie. Odporúčam zasýtiť sa najprv proteínmi doplnenými o zdravé tuky a sacharidy, uhasiť smäd obyčajnou vodou až po takomto plnohodnotnom jedle zvažovať letné lákadlá ako langoš a kofola. Osobne, keď sa dosýta najem a napijem „zdravého“ tak mi potom už aj prejde chuť na to nezdravé, keďže „chuť“ je väčšinou len hlad a smäd.
Mohlo by vás zaujímať Jednoduché, chutné a ľahké letné menu podľa Gigi varí
A ako by vyzeralo dokonalé letné menu podľa Kristíny?
Raňajky
RECEPT (1 porcia)
Postup
Guličky si približne 12 hodín vopred zalejeme vodou a necháme mäknúť. Zmäknuté guličky dáme variť do rastlinného mlieka spolu s černicami a v prípade použitia sladidlom. Varíme asi 10 minút, kým nevznikne sopľovitá pudingová konzistencia. Bude pekný priesvitný a ružový od černíc. Dochutíme vanilkou. Ja som na vrch nakrájala čerstvé zrelé mango.
Obed
Suroviny
Postup
Olivový olej si rozohrejeme a podusíme si na ňom pokrájanú cibuľku do zlatova. Dusíme aj 20 min, potom pridáme cesnak pokrájaný na plátky a opražíme, kým zhnedne. Potom pridáme paradajky pokrájané na kocky, alebo konzervy s paradajkami, šťavu a kôru z citróna a koreniny. Necháme šťavu zovrieť a varíme asi 5 min. Medzičasom si buď vyhrejeme rúru na 180ºC, alebo ak máte, tak môžete tak ako ja použiť Remosku. Do hrnca Remosky, alebo zapekacej nádoby dáte vrstvu paradajkovej omáčky, na to vrstvu koliesok z cukiny, alebo baklažánu, prípadne môžete kolieska zeleniny striedať. Zeleninu osoľte a okoreňte a dajte ďalšiu vrstvu omáčky, vrstvu koliesok a navrch znova paradajkovú omáčku. Dajte piecť do Remosky alebo vyhriatej rúry prekryté alobalom asi na 45 minút a potom ešte odkryté asi na 15 minút.
Vrch hotového jedla polejte troškou olivového oleja, posypte na drobno nakrájaným petržlenom a pokiaľ si neviete odpustiť a tolerujete syr, tak aj kvalitným parmezánom.
Dezert
Recept (pre 2 osoby)
Všetky ingrediencie zmixujte spolu. Množstvo sladidla použite podľa preferencie.
Večera
Suroviny
Voliteľné suroviny na dochutenie
Postup
Pokrájate si kuracie prsia. Pripravíte si na ne „marinádu“- rybiu omáčku, prelisovaný cesnak, kari korenie, soľ a dve lyžičky cukru pomiešate v miske a necháte v omáčke marinovať mäso. Dve lyžice hnedého cukru zohrejte na panvici s 1 lyžicou vody a pripravíte si hustý karamel. Pridajte zvyšné dve lyžice vody, poriadne premiešajte a odložte do misky. Vo woku alebo veľkej panvici si zohrejte kokosový olej a usmažte si na ňom šalotku a ak máte, tak aj ak citrónovú trávu, chilli a galgant/zázvor. Keď máte zeleninu opraženú, pridajte kuracie mäso v marináde a karamel a duste, kým nemáte mäso hotové a omáčku hustú. Ja som mäso ešte vo finále mäso posypala mungo klíčkami, nasekaným pórom, čerstvým koriandrom a čiernym sezamom a podávala s ryžou.
Prečítajte si tiež Recept od Muža v zástere: Jednoduchá zmrzlina z 3 surovín