Ruku hore, ktorá z vás má rada typ pečenia – všetko zmiešame v jednej miske, vylejeme na plech, upečieme a hotovo. My rozhodne áno. Hlavne, keď máme veľa povinností, veľmi nestíhame, času je málo a chuť na sladké je veľká. Pripravte si s nami makový koláč so slivkami podľa blogerky Maškrtnica, ktorá rada pečie, kváskuje a venuje sa pekárskej zábave na svojom blogu.
Blogerka Maškrtnica nás inšpirovala na upečenie rýchleho koláča, ktorý si dnes môžete pripraviť na nedeľné popoludnie. Ak sa zvýši, ostane aj na pondelkové ráno na raňajky, pre tých, ktorí máte radi sladké. Trochu sme si základný recept prispôsobili a vznikol úžasný koláč nielen pre milovníkov maku.
Toto sme spolu zmiešali a zatiaľ sme si pripravili suchú zmes, na ktorú sme použili:
Mohlo by vás zaujímať: Čo jesť a nejesť pri bezlepkovej diéte.
Tip redakcie: Pokiaľ pečiete koláč so slivkami, určite vyskúšajte korenie kardamón. Táto kombinácia: slivky + kardamón nás už dávno uchvátila. To musíte vyskúšať.
Vedeli ste, že jedna kávová lyžička maku obsahuje odporúčanú dennú dávku minerálnych látok? Mak je známy vysokým obsahom vápnika, ale aj ďalších minerálnych látok, ako je fosfor, zinok, mangán, horčík a draslík.
Suchú zmes sme spojili s vláčnou a poriadne premiešali. Nakoniec sme ju vyliali do formy. My sme použili tortovú formu s priemerom 25 cm, ktorú sme vyložili papierom na pečenie. Poukladali sme nahusto slivky, obrátené šupkou nadol a ešte sme pocukrovali tmavým cukrom, ktorý vytvorí karamelovú chuť.
Piekli sme to polhodinu pri teplote 180 °. Približne 10 minút pred dopečením sme posypali mandľovými lupienkami a zapli horný aj dolný ohrev.
Vyskúšajte aj tento recept: Sušienky so sezamom a bielou čokoládou
Koláč sme nechali vychladnúť a po vychladnutí sme ho nakrájali a pridali k nemu lyžicu bieleho jogurtu gréckeho typu. Túto kombináciu ocenila celá rodina. Určite sme ho nepiekli naposledy a odporúčame ho ako skvelý tip napríklad na popoludňajší koláčik ku kávičke.