Načítava sa

Hľadané slovo alebo výraz

Pečieme podľa blogeriek: Makový koláč so slivkami

Zdieľať

Ruku hore, ktorá z vás má rada typ pečenia – všetko zmiešame v jednej miske, vylejeme na plech, upečieme a hotovo. My rozhodne áno. Hlavne, keď máme veľa povinností, veľmi nestíhame, času je málo a chuť na sladké je veľká. Pripravte si s nami makový koláč so slivkami podľa blogerky Maškrtnica, ktorá rada pečie, kváskuje a venuje sa pekárskej zábave na svojom blogu. 

Blogerka Maškrtnica nás inšpirovala na upečenie rýchleho koláča, ktorý si dnes môžete pripraviť na nedeľné popoludnie. Ak sa zvýši, ostane aj na pondelkové ráno na raňajky, pre tých, ktorí máte radi sladké. Trochu sme si základný recept prispôsobili a vznikol úžasný koláč nielen pre milovníkov maku.

Pripravte si tieto ingrediencie:

  • 1 vajíčko
  • 100 g trstinového cukru
  • 90 g mletého maku
  • 70 ml oleja
  • 200 ml mlieka (môžete použiť aj rastlinné alebo bez laktózy, kto aké môže)

Toto sme spolu zmiešali a zatiaľ sme si pripravili suchú zmes, na ktorú sme použili:

  • 210 g polohrubej múky (my sme použili klasickú pšeničnú, pre zdravšiu verziu môžete použiť celozrnnú)
  • 1/2 bal. kypriaceho prášku do pečiva (vyskúšali sme kypriaci prášok s vínnym kameňom bez fosfátov)
  • štipka soli
  • pol lyžičky škorice
  • 1/4 lyžičky kardamónu

Mohlo by vás zaujímať: Čo jesť a nejesť pri bezlepkovej diéte. 

Foto: redakcia Svet ženy

Tip redakcie: Pokiaľ pečiete koláč so slivkami, určite vyskúšajte korenie kardamón. Táto kombinácia: slivky + kardamón nás už dávno uchvátila. To musíte vyskúšať.

Vedeli ste, že jedna kávová lyžička maku obsahuje odporúčanú dennú dávku minerálnych látok? Mak je známy vysokým obsahom vápnika, ale aj ďalších minerálnych látok, ako je fosfor, zinok, mangán, horčík a draslík.

Postup

Suchú zmes sme spojili s vláčnou a poriadne premiešali. Nakoniec sme ju vyliali do formy. My sme použili tortovú formu s priemerom 25 cm, ktorú sme vyložili papierom na pečenie. Poukladali sme nahusto slivky, obrátené šupkou nadol a ešte sme pocukrovali tmavým cukrom, ktorý vytvorí karamelovú chuť.

Piekli sme to polhodinu pri teplote 180 °. Približne 10 minút pred dopečením sme posypali mandľovými lupienkami a zapli horný aj dolný ohrev.

Vyskúšajte aj tento recept: Sušienky so sezamom a bielou čokoládou

Servírujeme

Koláč sme nechali vychladnúť a po vychladnutí sme ho nakrájali a pridali k nemu lyžicu bieleho jogurtu gréckeho typu. Túto kombináciu ocenila celá rodina. Určite sme ho nepiekli naposledy a odporúčame ho ako skvelý tip napríklad na popoludňajší koláčik ku kávičke.

 

Štítky

Mohlo by sa vám páčiť

/* Sticky bottom */ - ukotvená reklama v spodnej časti webu /* Interstitial */ - reklama medzi preklikmi “Vignetova reklama”