Na spoločné stretnutia rodiny za jedným stolom sa hodí jedlo, ktoré zasýti všetkých. Na to sú ideálne recepty typu „všetko z jedného hrnca či plechu“. Je to praktický spôsob, ako pripraviť hlavné jedlo s prílohou zároveň. Pochutnajte si na novom recepte Maja alias Muža v zástere – gratinované zemiaky s mäsovými guličkami.
Ingrediencie na gratinované zemiaky s mäsovými guličkami:
- 8 stredne veľkých zemiakov
- 700 g mletého mäsa – ja som použil bravčovú krkovičku
- 1 vajce
- 80 g masla
- 2 čl mletej červenej papriky
- 2 čl soli
- 1 čl čierneho korenia
- 2 čl sušenej bazalky
- 2 čl sušenej petržlenovej vňate
- 150 g eidamu
- cherry rajčiny
- petržlenová vňať
Na zálievku budeme potrebovať:
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 vajce
- 2 čl sušeného cesnaku
- 1 čl kari
Postup:
- Zemiaky v šupke predvaríme 15 minút a necháme vychladnúť.
- Mäso pomelieme, zmiešame s vajíčkom, roztopeným maslom, paprikou, bazalkou, petržlenovou vňaťou, soľou a korením. Necháme v chladničke pol hodinu odstáť.
- Vychladnuté zemiaky ošúpeme a postrúhame na tenké plátky.
- Zapekaciu misu vymastíme masťou alebo maslom.
- Na dno poukladáme vrstvu zemiakov, ktoré posolíme a okoreníme.
- Naukladáme takto ďalšie vrstvy zemiakov.
- Z mäsovej zmesi vytvarujeme malé guľky, ktoré naukladáme na zemiaky.
- Medzi guľky dáme cherry rajčiny a posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.
- Nakoniec guľky zalejeme smotanovou zálievkou.
- Zapekaciu misu prikryjeme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C na 45 minút.
- Misu odkryjeme, guľky posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť ešte na 10 minút.
Ak by vám po vynikajúcom jedle prišla chuť aj na sladké, tak sa inšpirujte receptami na tieto dezerty:
Foto: archív Maja alias Muža v zástere