Veľkonočné pečenie patrí k jedným z príprav na veľkonočné sviatky. Ak ešte stále premýšľate nad tým, čo pripraviť na veľkonočný slávnostný stôl ako dezert, už nemusíte. Počas dnešného live vysielania s Majom alias Mužom v zástere sme chystali výbornú mrkvovú roládu s tvarohovým krémom. Jednoduchý recept, ktorý osloví každého labužníka. Ak by ste už predsa len mali napečené, tak si tento recept určite odložte nabudúce a vyskúšajte ho pripraviť. Jemnosť tvarohu, šťavnatosť mrkvy a sviežosť citróna je fantastickou kombináciou, ktorá milo prekvapí na dezertnom tanieri.
Ingrediencie na mrkvovú roládu s krémom:
Cesto:
- 400 g mrkvy
- 5 vajec
- 150 g práškového cukru
- 150 g hladkej múky
- 60 g oleja
- 1 čl škorice (tú nezabudnite, spraví tam zázraky)
- šťava z 1 citróna
- štipka soli
Plnka:
- 500 g jemného tučného tvarohu
- 250 ml smotany na šľahanie
- 2 PL práškového cukru
- kôra z 1 citróna
- jahody
Poleva:
- 200 g práškového cukru
- 40 g citrónovej šťavy
- 2 čl kukuričného škrobu
Postup:
Foto: z archívu Mariána alias Muža v zástere
Cesto:
- Najemno postrúhanú mrkvu pokvapkáme šťavou z citróna a necháme asi 10 minút postáť.
- Vajíčka s cukrom vyšľaháme do bielej hustej peny.
- Pomocou plochého nástavca primiešame na nízkych otáčkach múku s olejom, škoricou a soľou.
- Nakoniec ručne primiešame mrkvu.
- Cesto rovnomerne vylejeme na papierom vystlaný plech (30×40 cm).
- Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na horný dolný ohrev cca 15-20 minút.
- Upečené teplé cesto spolu s papierom prenesieme na čistú utierku a spolu s ňou ho zrolujeme, aby bola utierka medzi cestom.
Plnka:
- Šľahačku vyšľaháme do polotuha.
- Pridáme tvaroh, cukor a citrónovú kôru.
- Vyšľaháme do tuhého krému.
Ďalej pokračujeme v príprave takto:
- Vychladnuté cesto rozrolujeme, odstránime papier na pečenie, rovnomerne natrieme plnkou a poukladáme na ňu v niekoľkých radoch na tenké plátky pokrájané jahody.
- Roládu zrolujeme, zabalíme do papiera a fólie.
- Dáme zachladiť najlepšie cez noc do chladničky.
- Roládu polejeme polevou, dáme na pár minút stuhnúť a ozdobíme.