Načítava sa

Hľadané slovo alebo výraz

Recept Muža v zástere: Portugalské šišky „Sonhos“ z odpaľovaného cesta

Zdieľať

Keď mi Majo napísal, že má pripravený jeden skvelý recept a bude robiť Sonhos, vravím si: „Aha, super a čo to je?“ Okamžite som do vyhľadávača nahodila toto pre mňa exoticky znejúce slovo a zisťovala viac. A musím uznať, že to skvele vymyslel a už sa teším na samotnú realizáciu receptu a ochutnávku Sonhos, ktoré si pripravím doma podľa receptu Muža v zástere

sonhos šišky

Ak ste sa s názvom Sonhos ešte nestretli, tak je to pomenovanie pre tradičný sladký recept v Portugalsku, niečo ako šišky.  Na vrchu chrumkavé, vo vnútri jemne nadýchané. Sladká dobrota okúzli každého, malého či veľkého. Podávajú sa na rôzne spôsoby, posypané práškovým cukrom či obalené škoricovým cukrom, s medom, džemom alebo karamelom, ovocím či špeciálnymi sirupmi.

Sonhos majú neskutočne jemnú štruktúru, sú vláčne a ľahké, plné bubliniek. Niečo medzi šiškami a profiterolkami. Chuť škorice a pomarančovej kôry ich úžasne dopĺňa a určite vás prekvapí.

Marián alias Muž v zástere

Ingrediencie, ktoré budete potrebovať na „Sonhos“ šišky:

  • 330 ml vody
  • 50 g kryštálového cukru
  • 70 g masla
  • 160 g hladkej múky
  • 4 vajíčka
  • 1/2 balenia kypriaceho prášku do pečiva
  • kôra z jedného pomaranča
  • soľ
  • olej na vyprážanie

Na obaľovanie:

  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 škoricový cukor alebo 1 čl škorice

Postup:

  • Do menšieho hrnca dáme vodu, cukor a maslo. Privedieme k varu.
  • Pridáme múku, znížime teplotu a vymiešame tuhé cesto, ktoré za stáleho miešania odpaľujeme v hrnci asi 3 minúty, kým sa na okrajoch hrnca začne tvoriť jemný biely povlak.
  • Horúce cesto preložíme do misy a v robote (s plochým nástavcom) alebo ručným mixérom ho premiešame na stredných otáčkach. Cesto necháme 5 minút mierne vychladnúť.
  • Do cesta po jednom zašľaháme vajíčka.
  • Nakoniec pridáme štipku soli, kypriaci prášok a pomarančovú kôru.
  • Asi 2 minúty na stredných otáčkach vyšľaháme hladké cesto.
  • Prikryjeme ho fóliou a dáme na 30 minút do chladničky.
  • Medzitým si v hlbokom tanieri zmiešame cukor so škoricovým cukrom alebo škoricou.
  • V menšom hlbšom hrnci si zohrejeme olej na strednú teplotu. Trvá to niekoľko minút.

sonhos šišky

  • Do oleja vkladáme pomocou dvoch polievkových lyžíc guľky cesta vo veľkosti asi vlašského orecha.
  • Sonhos niekoľko minút vyprážame v mierne vyhriatom oleji.
  • Nesmú rýchlo zhnednúť, pretože zostanú v strede surové.
  • Odkvapkané z oleja ich vyberáme priamo do škoricového cukru, v ktorom ich obalíme a preložíme na druhý tanier.

Nezabudnite si pozrieť predchádzajúci recept podľa Muža v zástere: Fašiangové donuty

Foto: archív Mariána alias Muža v zástere

Štítky

Mohlo by sa vám páčiť

/* Sticky bottom */ - ukotvená reklama v spodnej časti webu /* Interstitial */ - reklama medzi preklikmi “Vignetova reklama”