Keď mi Majo napísal, že má pripravený jeden skvelý recept a bude robiť Sonhos, vravím si: „Aha, super a čo to je?“ Okamžite som do vyhľadávača nahodila toto pre mňa exoticky znejúce slovo a zisťovala viac. A musím uznať, že to skvele vymyslel a už sa teším na samotnú realizáciu receptu a ochutnávku Sonhos, ktoré si pripravím doma podľa receptu Muža v zástere.
Ak ste sa s názvom Sonhos ešte nestretli, tak je to pomenovanie pre tradičný sladký recept v Portugalsku, niečo ako šišky. Na vrchu chrumkavé, vo vnútri jemne nadýchané. Sladká dobrota okúzli každého, malého či veľkého. Podávajú sa na rôzne spôsoby, posypané práškovým cukrom či obalené škoricovým cukrom, s medom, džemom alebo karamelom, ovocím či špeciálnymi sirupmi.
Sonhos majú neskutočne jemnú štruktúru, sú vláčne a ľahké, plné bubliniek. Niečo medzi šiškami a profiterolkami. Chuť škorice a pomarančovej kôry ich úžasne dopĺňa a určite vás prekvapí.
Marián alias Muž v zástere
Ingrediencie, ktoré budete potrebovať na „Sonhos“ šišky:
- 330 ml vody
- 50 g kryštálového cukru
- 70 g masla
- 160 g hladkej múky
- 4 vajíčka
- 1/2 balenia kypriaceho prášku do pečiva
- kôra z jedného pomaranča
- soľ
- olej na vyprážanie
Na obaľovanie:
- 100 g kryštálového cukru
- 1 škoricový cukor alebo 1 čl škorice
Postup:
- Do menšieho hrnca dáme vodu, cukor a maslo. Privedieme k varu.
- Pridáme múku, znížime teplotu a vymiešame tuhé cesto, ktoré za stáleho miešania odpaľujeme v hrnci asi 3 minúty, kým sa na okrajoch hrnca začne tvoriť jemný biely povlak.
- Horúce cesto preložíme do misy a v robote (s plochým nástavcom) alebo ručným mixérom ho premiešame na stredných otáčkach. Cesto necháme 5 minút mierne vychladnúť.
- Do cesta po jednom zašľaháme vajíčka.
- Nakoniec pridáme štipku soli, kypriaci prášok a pomarančovú kôru.
- Asi 2 minúty na stredných otáčkach vyšľaháme hladké cesto.
- Prikryjeme ho fóliou a dáme na 30 minút do chladničky.
- Medzitým si v hlbokom tanieri zmiešame cukor so škoricovým cukrom alebo škoricou.
- V menšom hlbšom hrnci si zohrejeme olej na strednú teplotu. Trvá to niekoľko minút.
- Do oleja vkladáme pomocou dvoch polievkových lyžíc guľky cesta vo veľkosti asi vlašského orecha.
- Sonhos niekoľko minút vyprážame v mierne vyhriatom oleji.
- Nesmú rýchlo zhnednúť, pretože zostanú v strede surové.
- Odkvapkané z oleja ich vyberáme priamo do škoricového cukru, v ktorom ich obalíme a preložíme na druhý tanier.
Nezabudnite si pozrieť predchádzajúci recept podľa Muža v zástere: Fašiangové donuty
Foto: archív Mariána alias Muža v zástere