Načítava sa

Type to search

Recept podľa Muža v zástere: Fantastické cibuľové čatní

ZuzanaC
Zdieľať

Niekedy stačí tak málo a pochúťka je na svete. Takmer v každej kuchyni určite nesmie chýbať základná surovina. Že ktorá to je? Predsa cibuľa. Je súčasťou viacerých jedál, pripravuje sa z nej základ pod mäso, polievky, omáčky. Labužníci si z nej radi pripravujú doslova delikatesy, akými sú napríklad cibuľové krúžky. Jednu z takých delikates vyskúšal pripraviť Marián alias Muž v zástere a podelil sa s nami s receptom na cibuľové čatní.  

Cibuľové čatní – ingrediencie:

Daný recept vystačí na 3 dcl pohár

  • 500 g červenej cibule
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 70 g hnedého cukru
  • 80 ml červeného suchého vína
  • 2 PL balzamikovej redukcie alebo balzamikového octu
  • 1/4 čl čierneho korenia
  • 1 čl soli

„Počas tohto týždňa som čatní pripravoval viackrát, cibril som chute, lebo raz to bolo príliš sladké alebo príliš kyslé. Skúšal som to štyrikrát pripraviť, ale až teraz v tejto verzii je to top,” hovorí Muž v zástere.

„V mnohých receptoch sa píše, že treba veľa cukru. A to nie je až tak dobré. Zároveň niekto nedáva víno, len ocot. A kvôli octu je to potom viac kyslé. Víno a aj to chilli tomu dá super chuť,” odporúča Muž v zástere.

Cibuľové čatní – postup:

Čatní

Foto: Muž v zástere

  • Na krúžky pokrájanú cibuľu chvíľu osmažíme na oleji.
  • Prisypeme cukor a cca 5 minút necháme skaramelizovať.
  • Prilejeme víno s balzamikom a odkryté podusíme asi 10 minút.
  • Nakoniec pridáme korenie, soľ a chilli, chvíľu povaríme a necháme vychladnúť.
  • Preložíme do zaváracieho pohára.

#1 Tip od Muža v zástere: Cibuľové čatní sa fantasticky hodí do hamburgerov, ku grilovanému mäsu alebo len tak na chlebík, so syrom a rôznymi nátierkami.

Vyskúšajte si pripraviť: Domáce hamburgerové žemle

#2 Tip od Muža v zástere: V zaváracom pohári vydrží čatní aj 2 týždne v chladničke.

 

Tags:

Mohlo by sa vám páčiť