Z kvásku sa okrem chleba a sladkých koláčov dajú pripraviť aj skvelé dobroty na slano. Tentokrát sme využili čaro kvásku a pretavili do chrumkavých a chutných podpecníkov. Niekde nazývaný ako posúch či dokonca pečený langoš má dlhú tradíciu v slovenskej kuchyni. Robíte ich doma aj vy?
Podpecník alebo podplamenník je taká naša „slovenská pizza“. V tejto zmenšenej verzii si užijete viac chrumkavých okrajov a kopu bryndze so slaninkou, cibuľkou a bylinkami. Môžete ho kľudne spraviť aj na celý plech, ale verte, že v takejto podobe je chutnejší.
Majo alias Muž v zástere
Pred samotným receptom si môžete prečítať, ako sa vlastne Majo ku kváskovaniu dostal a odkedy kváskuje.
Majov príbeh o kváskovaní
Už odmala bral Majo varechu z ruky svojej mamine a veselo asistoval. Poctivé domáce jedlo si chcel pripravovať aj on sám, keď sa už ako 18-ročný osamostatnil. Vo varení a pečení sa posúval ďalej. Samozrejmosťou sa stali pravé domáce zaváraniny, džemy aj pečivo z droždia. Avšak pečivo mu nikdy nerobilo dobre. V tom sa dozvedel o ražnom kvásku. Pekne postupne sa učil, čítal, zisťoval a prechádzal poctivo celým procesom kváskovania. Ako sám píše
na svojom blogu o začiatkoch svojho kváskovania: „Toľko som nečítal snáď ani na vysokej škole.“ Skúšal, testoval, zakladal vlastný ražný kvások, ale keďže chcel piecť aj niečo sladké a pšeničný kvások Lievito Madre je na to ako stvorený, nebolo mu viac treba. Pred približne troma rokmi sa pustil do zakladania vlastného pšeničného kvásku a s ním spolupracuje aj dodnes :).
Na podpecníky budeme potrebovať:
- 150g rozkvasu z kvásku Lievito Madre alebo ražného kvásku – 50g kvásku : 50g muky T650 : 50g vody – necháme cca 6 hodín vykysnúť na linke
- Tip od Maja: Namiesto kvásku môžete pripraviť podpecníky aj z klasického droždia. Myslite na to, že pri sušenom droždí to kysnutie trvá dlhšie ako pri čerstvom.
- 250g hladkej múky T650
- 250g hladkej múky 00
- 50g zemiakových vločiek
- 300g mlieka
- 70g vody
- 1 vajce
- 70g masti
- 2 čl soli
Na vrch budete potrebovať:
- 250g bryndze
- 250g kyslej smotany
- sušené alebo čerstvé bylinky – pažítka, petržlenová vňať, kôpor
- soľ
- korenie
- cibuľa
- slanina
- olej
- 3 strúčiky cesnaku
Určite vyskúšajte aj Syrové krekry podľa Muža v zástere
Postup:
- Vykysnutý rozkvas rozmiešame s vajíčkom a mliekom.
- Pridáme múku, vločky, vodu, masť a soľ a vymiesime hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misy.
- V robote necháme miesiť asi 5 minút, necháme asi 15 minút odležať a potom znovu vymiesime, kým sa cesto odliepa a je vláčne.
- Cesto necháme vykysnúť na linke cca 8 hodín, kým zdvojnásobí objem.
- Cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na bochníčky.
- Z cesta nám vyjde 9 kusov po 140g alebo 18 kusov po 70g.
- Bochníčky necháme cca 15 minút odležať.
- Potom ich roztlačíme do tvaru placky s vyššími okrajmi a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Prikryté necháme kysnúť asi 3 hodiny.
- Medzitým si do hladka vymiešame bryndzu so smotanou, soľou, korením a bylinkami.
- Stred vykysnutých podpecníkov zatlačíme dnom pohára.
- Tip od Maja: Môžeme pohár potrieť olejom, aby sa nám neprilepil.
- Do priehlbiny dáme bryndzovú plnku, posypeme nadrobno pokrájanou cibuľkou a slaninkou.
- Okraje jemne potrieme olejom, v ktorom sme vymiešali roztlačený cesnak.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 230°C na hornom dolnom ohreve asi 20 minút do zhnednutia.
- Po upečení okraje znovu jemne potrieme cesnakovým olejom, aby boli pekne chrumkavé.
Dobrú chuť a vydarené pečenie vám praje Majo a redakcia Svet ženy!
Foto: archív M.M.