Načítava sa

Hľadané slovo alebo výraz

Tags: , ,

Recept podľa Muža v zástere: Najlepšie gaštanové jazýčky

Zdieľať

Jesenné dni oficiálne začali. Marián alias Muž v zástere si nevie predstaviť jeseň bez gaštanových jazýčkov. Predstavil nám recept na gaštanové jazýčky tak, ako ich miluje on. Jednoduchý, nepečený dezert, ktorým si ozvláštnite víkend či sviatočné chvíle.

gaštanové jazýčky

Gaštanové jazýčky podľa Muža v zástere

Jedlé gaštany

Skvelá maškrta bez výčitiek. Aj tak by sa dali nazvať jedlé gaštany. Vedeli ste, že jedlé gaštany majú zanedbateľné množstvo tuku? Okrem toho obsahujú minerálne látky a vitamíny C, B, E a K. Obľubujú ich aj celiatici, vďaka gaštanovej múke, ktorá je bezlepková. Jedlé gaštany patria k jesennej klasike. Skvele chutia po tepelnej úprave, či už ako pečené alebo varené.

Z varených jedlých gaštanov je výborná gaštanová plnka, ktorá dokonale dopĺňa hydinu. K najznámejšiemu spracovaniu varených jedlých gaštanov jednoznačne patrí gaštanové pyré. Môžete si ho pripraviť doma alebo kúpiť hotové. Výborne sa hodí do sladkých dezertov. A tu je jeden z nich – Gaštanové jazýčky podľa Muža v zástere.

Ingrediencie – Gaštanové jazýčky:

Ingrediencie na gaštanové jazýčky

  • 500g gaštanového pyré
  • 100g masla
  • 120g eSíčok od Opavia
  • 80g mletých vlašských orechov
  • 4 PL Amaretta (ak nemáte, môžete dať aj rum)

Na krém budete potrebovať:

  • 250g Mascarpone
  • 200g smotany na šľahanie
  • 2 PL práškového cukru

Na polevu budete potrebovať:

  • 300g čokolády
  • 100g masla
  • 30g mlieka

Postup – Gaštanové jazýčky:

  • Zmäknuté gaštanové pyré a maslo zmiešame s rozmixovanými eSíčkami, orechmi a Amarettom.
  • Vypracujeme hustú hmotu, ktorú zabalíme do potravinovej fólie, vytvarujeme valec a dáme vychladnúť najlepšie do druhého dňa do chladničky.
  • Na druhý deň valec postláčame, aby nám vznikol oválny tvar jazýčkov.
  • Hmotu rozbalíme, a nakrájame na 0,5 cm plátky.
  • Jazýčky namáčame do čokoládovej polevy, ktorú sme roztopili vo vodnom kúpeli.
  • Poukladáme ich na mriežku a necháme v chladničke stuhnúť.
  • Medzi tým si spravíme krém.
  • Šľahačku vyšľaháme dotuha, primiešame práškový cukor a jemne prišľaháme Mascarpone, aby nám vznikol hladký hustý krém.
  • Krém preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a necháme asi hodinu vychladnúť.
  • Krémom ozdobíme stuhnuté jazýčky a podávame.

Dobrú chuť a príjemné maškrtenie vám želá Majo alias Muž v zástere a redakcia Svet ženy. 

Napíšte nám bez čoho si jeseň neviete predstaviť vy. Nechajte nám komentár, budeme sa tešiť.
Foto: Marián alias Muž v zástere
Štítky

Mohlo by sa vám páčiť

/* Sticky bottom */ - ukotvená reklama v spodnej časti webu /* Interstitial */ - reklama medzi preklikmi “Vignetova reklama”