Vianoce sprevádzajú krásne rodinné zvyky a tradície. Každá rodina to má inak. Od spievania kolied, cez jednotlivé úkony pri štedrovečernom stole až po tradície, ktoré súvisia s prípravami na Vianoce. Jednou z tradícií Maja alias Muža v zástere je pečenie tradičných zázvorníkov podľa receptu babičky. Aj vďaka pôvodným receptom sa môžeme vracať späť do detstva, pripomenúť si, aké to kedysi bolo a práve príprava jedál podľa rodinných receptov je vzácnym bohatstvom, ktoré ostáva v našej mysli a v našich srdciach.
Zázvorníky sú tradičné vianočné pečivo so špecifickou jemne pikantnou zázvorovou chuťou a netradičným postupom sa stanú určite aj vašou závislosťou.
Majo alias Muž v zástere
Na prípravu zázvorníkov budete potrebovať:
- 800 g hladkej múky T650 alebo hladkej 00
- 6 vajíčok
- 400 g práškového cukru
- 70 g masla
- 15-25 g mletého zázvoru (podľa toho, nakoľko to chcete mať pikantné)
- 8 g Salajky
- 1 PL mlieka
- štipka soli
Postup:
- Cesto na zázvorníky je najlepšie zamiesiť a vykrajovať deň pred pečením.
- Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne zašľaháme žĺtky a cukor.
- Pridáme múku zmiešanú so zázvorom, roztopené maslo a Salajku rozmiešanú v mlieku.
- Vypracujeme cesto, ktoré necháme cca hodinu stuhnúť v chladničke.
- Cesto vyvaľkáme na hrúbku 0,5 -1 cm a vykrojíme z neho zázvorníky, ktoré preložíme na papierom vystlané plechy a necháme na linke postáť do druhého dňa.
- Netreba sa zľaknúť, zázvorníky jemne na povrchu obschnú.
- Pečieme ich vo vyhriatej rúre na 170°C asi 12 minút.
- Pri chladnutí zázvorníky jemne stvrdnú, čo je žiadúce.
Všimnite si ten detail. Majo zázvorníky vykrajoval aj v tvare srdiečka, ktoré len zastrčíte do šálky a vychutnávate s teplým čajom či kávou. Krásne, čo poviete?
Odporúčame aj ďalšie skvelé recepty na vianočné pečenie s Majom:
Máte aj vy nejaký tradičný recept podľa babičky alebo maminy a zvyknete ho práve počas Vianoc piecť? Napíšte nám!